HET LANDSCHAP ALS VOEDSELBANK Eet je uitzicht – lente

Kunstvereniging Diepenheim organiseert in samenwerking met de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en met steun van de provincie Overijssel het project Eét je uitzicht. Een artistiek onderzoek naar de relaties tussen mens, voedsel en landschap. Weten we eigenlijk nog wel wat we eten? Curatoren zijn landschapsarchitect Karina Hendriks en beeldend kunstenaar Jeroen van Westen.

Blinde vlek
Eet je uitzicht richt zich op de blinde vlek van de consument voor de herkomst van diens voedsel, en de rol die het landschap (als ‘voedselbank’) daarin vervult. Het menu van de etende mens bestaat grotendeels uit landschappelijk gezien geanonimiseerde producten: boodschappen! Als we ons voedsel herkennen in het landschap, verandert dan onze smaak?
Op drie dagen in de lente, zomer en herfst van 2012 worden steeds vier verkenners een dag een afgebakend proefgebied van vier vierkante kilometer bij Diepenheim in gestuurd met het devies: “Dit is hier te eten!” In de winter wordt de balans opgemaakt.

Verkenning lente
Op zaterdag 21 april vindt de eerste verkenning plaats. Vier verkenners, Laurette van Slobbe, Hans Jungerius, Dorine Ruter en Cor van Marle, gaan op zoek naar voedsel in het proefgebied van vier vierkante kilometer rondom Diepenheim. Laurette van Slobbe heeft een interesse voor wilde planten. Hans Jungerius is beeldend kunstenaar en

heeft een grote fascinatie voor de geschiedenis van plekken. Dorine Ruter droomt van een duurzaam voedselsysteem. Cor van Marle ziet de boerderij als de plek bij uitstek voor natuurbeleving. In de middag worden de resultaten van de verkenners besproken met zes panelleden. Een kunstenaar/kok legt gevonden voedsel en smaken ter plekke vast in een kleine keuken. Vanaf 19.30 is het publiek welkom in Galerie Erve de Wezel om mee te discussiëren.

De Tafel
De resultaten van de verkenningen worden gepresenteerd in een expositie die de vorm heeft van een tafel. Deze staat vanaf de eerst verkenning op een veldje aan de Raadhuisstraat in Diepenheim, naast het Diepvrieshuis.

Zie ook zomer, herfst en winter.

+ uitnodiging
+ Een blinde vlek
+ eerste indrukken verkenners
+ recept Ernst Ruijgrok
+ column Harro de Jong

+ essay Cor van Marle
+ essay Dorine Ruter
+ essay Hans Jungerius
+ essay Laurette van Slobbe

Credits

Curatoren
Karina Hendriks
Jeroen van Westen

Mede mogelijk gemaakt door
SKOR
Provincie Overijssel

Fotografie
Jeroen van Westen e.a.

Video
Sacha Barraud E.F.R.O./A.O.F.

Activiteiten