EDUCATIE Expertmeeting voor jonge kunstenaars

Ben je een jonge kunstenaar en wil je je kennis en netwerk verbreden? Kom dan speeddaten met experts uit het vak en netwerken met collega’s in het alumni-café.

Drawing Centre Diepenheim organiseert op ma 21 november een expertmeeting voor jonge kunstenaars. Naast algemene informatie over cultureel ondernemerschap bestaat het programma uit individuele speeddates met zes experts uit de kunstpraktijk:
Meier Boersma (galerie Vriend van Bavink), Rianne Groen (CODA Museum), Krista Heijster (Cultuur-Ondernemen), Marlies Leupen (Drawing Centre Diepenheim), Erna aan de Stegge (Mondriaan Fonds) en Hélène Webers (Buiten Westen) en collegiale gesprekken in het alumni-café met Nokukhanya Langa, Tessa Langeveld, Tom van Veen en Jochem van den Wijngaard.

Buiten Westen #3
De expertmeeting sluit aan bij Buiten Westen #3. Deze tentoonstelling, een initiatief en concept van curator Hélène Webers, toont werk van startende, veelbelovende kunstenaars afkomstig van academies in het oosten van Nederland, met als doel om de kwaliteit van jong talent uit de regio zichtbaar en toegankelijk te maken voor een breed publiek. De derde editie presenteert kunstenaars van de afstudeerlichtingen ’21 en ’22. 
Voor wie
Ben je bijna of onlangs afgestudeerd aan een van de academies in Nederland, en wil je je als kunstenaar verder professionaliseren? Dan is deze middag echt iets voor jou.

Waar en wanneer
De expertmeeting vindt plaats in Cultuurcentrum Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8 in Diepenheim, inloop vanaf 13.15 uur, start programma om 14.00 uur, einde om 17.00 uur.

Voorbereiding
Bedenk vooraf welke vragen je aan de experts wilt stellen of welk specifiek onderwerp je wilt bespreken. Zo haal je het optimale uit de middag en leiden de speeddates tot verbreding van je kennis over het werkveld en uitbreiding van je netwerk.

Kosten en aanmelden
De kosten voor de expertmeeting bedragen 15 euro excl. 21% btw. Dit is inclusief toegang tot de tentoonstelling Buiten Westen #3 bij Drawing Centre Diepenheim, de gelijknamige publicatie, koffie of thee en een drankje na afloop. Meld je uiterlijk vr 18 november aan via info@drawingcentre.nl.
Let op: het aantal deelnemers is beperkt!

Speeddates met de volgende experts:

Markt & Jong talent | Meier Boersma studeerde business studies met specialisatie in cultural entrepreneurship. Hij is eigenaar van galerie Vriend van Bavink in Amsterdam, is betrokken bij de organisatie van This Art Fair en organiseert volgend jaar Springboard, een kunstbeurs voor graduates van kunstacademies tijdens corona. Zijn kennisgebied gaat van de artistieke ontwikkeling van je kunstnaarspraktijk en presentatie van kunst tot zakelijke aspecten van het kunstenaarschap.

Musea en Collecties | Rianne Groen is kunsthistoricus en werkt momenteel als conservator Moderne Kunst & Vormgeving bij CODA Museum in Apeldoorn. Ze werkt hier aan het brede tentoonstellingsprogramma, van solotentoonstellingen tot collectiepresentaties. Voorheen had ze zes jaar lang een galerie voor hedendaagse kunst in Rotterdam, waar ze zich voornamelijk richtte op jongere kunstenaars. Daarnaast is ze actief als onafhankelijk curator en schrijver.

Ondernemerschap | Krista Heijster ontwikkelt bij Cultuur+Ondernemen zakelijke programma’s voor kunstenaars en creatieven. Denk aan trainingen, publicaties, podcasts en individuele adviestrajecten waarmee ze kunstenaars stimuleert om op een frisse manier naar hun bedrijfsvoering te kijken. In individuele trajecten adviseert ze kunstenaars, makers en culturele organisaties in hun ondernemerschap, met een focus op persoonlijke competentieontwikkeling

Presentatie & Profilering | Marlies Leupen geeft interactieve presentatie-trainingen en strategisch advies over profilering. Zij ontwikkelde een methode die je houvast biedt om te komen tot een helder verhaal over de essentie van je werk. Ze noemt deze methode ‘B hungry & get fed’, als je nieuwsgierig bent kan de feedback van anderen je voeden. Marlies heeft veel ervaring in de culturele sector en inmiddels heel veel kunstenaars begeleid in het aanscherpen van hun verhaal.

Infrastructuur Oost-Nederland | Erna aan de Stegge is regiomakelaar Oost/Midden Nederland bij het Mondriaan Fonds: “Ik volg de ontwikkelingen binnen ons vakgebied op de voet en sta dagelijks in contact met kunstenaars, kunstinstellingen, erfgoedinstellingen en overheden die projecten willen realiseren waarvoor zij financieringsmogelijkheden zoeken. Dat biedt mogelijkheden om potentiële aanvragers gericht verder te helpen en ontwikkelingen in de regio te signaleren die voor het fonds belangrijk zijn om te weten.”

Portfolio-advies | Hélène Webers werkt als freelance curator/adviseur voor o.a. Stedelijk Museum Alkmaar, Vereniging Bedrijfscollecties Nederland en de Rijksoverheid. De afgelopen jaren heeft zij zich toegelegd op het creëren van zichtbaarheid voor beginnende kunstenaars, het ontwikkelen van uitgebreide tentoonstellings-concepten en het realiseren van complexe kunstenaarsinstallaties. Sinds 2018 organiseert zij Buiten Westen; een tentoonstelling waarbij werk wordt getoond van jong, veelbelovende kunstenaars uit Oost Nederland.

Alumni Café | Vier kunstenaars uit eerdere edities van Buiten Westen delen hun ervaringen met de kunstenaars van Buiten Westen #3: Nokukhanya Langa (Buiten Westen #1), Tessa Langeveld (Buiten Westen #2), Tom van Veen (Buiten Westen #2), Jochem van den Wijngaard (Buiten Westen #2).

Activiteiten