HARM VAN DEN BERG Het onzichtbare landschap

Kunstenaars Harm van den Berg en Sjoerd Westbroek verbleven in 2018, afzonderlijk van elkaar, drie maanden bij Kunstvereniging Diepenheim. Artist-in-Residence is een tijdelijke samenwerking van de Kunstvereniging met Werkplaats Diepenheim en het Mondriaan Fonds. Tijdens hun werkperiode hebben ze onderzoek gedaan, samengewerkt met de lokale gemeenschap en nieuw werk geproduceerd. De vele indrukken en materiaal werden een rijke voedingsbodem voor reflectie en het maken van nieuw werk. Kunstvereniging Diepenheim verheugt zich om deze nu te mogen presenteren tijdens een bijzonder programma.

In het werk van Harm van den Berg spelen de begrippen natuur en landschap een belangrijke rol. Zijn onderzoek in Diepenheim richtte zich op het geluid van verborgen natuurlijke verschijnselen.

Tijdens zijn verblijf maakte Van den Berg dagelijks dezelfde wandeling en gebruikte dit om een brug te slaan tussen het wetenschappelijk onderzoek en de directe ervaring van het landschap. Vaak nam hij een geluidsrecorder mee om verborgen geluiden te verzamelen zoals groeiend maïs, zingende mieren (foto) en parende egels, maar ook uitingen van het dagelijkse, culturele leven van de Diepenheimers zelf.

De uitkomst van zijn verblijf is de geluidswandeling “Het onzichtbare landschap” langs exact diezelfde route. Als wandelaar word je meegenomen in een verhaal van verborgen werelden; hij laat je op een geheel nieuwe manier naar de omgeving kijken.

+ info geluidswandeling

Credits

Concept en uitvoering
Harm van den Berg (i.s.m. Pépé Smit)

Met muziek van
Vincent van Warmerdam

Met dank aan
Martine Berghuijs
Boswachter Jan Kistemaker
Harrie Alberts
Groep 3 en 5 van Obs Stedeke, Juf Inge en Juf Mirthe
Jannie Smale
Historische vereniging Old Deep’n
Zangkoor de Deepse Troubadours
De Harmonie Diepenheim
Team Kunstvereniging Diepenheim
Geluidsstudio De Slapende Hond
Mondriaan Fonds

Fotografie
Els de Witte

Activiteiten