SJOERD WESTBROEK Lezing

Kunstenaar Sjoerd Westbroek (NL, 1979) verbleef in het kader van het Artist in Residence-programma van het Mondriaan Fonds van 1 oktober tot en met 30 november 2018 in Diepenheim.

Kunstenaars Sjoerd Westbroek en Harm van den Berg verbleven in 2018, afzonderlijk van elkaar, drie maanden bij Kunstvereniging Diepenheim. Artist-in-Residence is een tijdelijke samenwerking van de Kunstvereniging met Werkplaats Diepenheim en het Mondriaan Fonds. Tijdens hun Artist-in-Residence-periode hebben ze onderzoek gedaan, samengewerkt met de lokale gemeenschap en nieuw werk geproduceerd. De vele indrukken en materiaal werden een rijke voedingsbodem voor reflectie en het maken van nieuw werk.

Sjoerd Westbroek is beeldend kunstenaar met een praktijk die tekenen, tentoonstellen, lesgeven, studeren en samenwerken omvat. Hij volgde de opleiding Docenten Beeldende kunst en vormgeving (BA) aan ArtEZ Arnhem, Wijsbegeerte (BA) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Master Fine Arts aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam. In 2013/2014 ontving hij een werkbeurs voor een post-academische residency aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht.

Westbroek werkt regelmatig samen met andere kunstenaars, bijvoorbeeld als lid van kunstenaarsinitiatief ADA, Area for Debate and Art van 2008 tot 2014, met Edward Clydesdale Thomson en Frans-Willem Korsten, en als bestuurslid van Hotel MariaKapel in Hoorn. Westbroek woont en werkt in Rotterdam waar hij lesgeeft aan de opleiding Docent Beeldende kunst en vormgeving van de Willem de Kooning Academie en de Master Education in Arts van het Piet Zwart Instituut.

Naar aanleiding van zijn verblijf in Diepenheim heeft Sjoerd Westbroek korte essays geschreven, deze omvatten observaties en gedachten over plekken of ontmoetingen in en rond Diepenheim. Alledaagse handelingen vermengen met de artistieke praktijk, dagelijkse gegevens blijken aanleiding tot bespiegelingen over grotere vragen zoals onze relatie met de natuur, ontwikkelingen in de samenleving en de rol van de individuele kijker.

“Als Artist-in-Residence verhield ik me tot dat wat ik aantrof en was ik aanwezig in Diepenheim en haar omgeving, maar tegelijk ontkwam ik niet aan een positie als een soort professionele toerist. In mijn bijdrage wil ik deze spanning verder uitwerken”, aldus Westbroek.

De teksten zijn teder, intiem en bespiegelend, maar soms ook kritisch of politiek getint. Westbroek heeft voor zijn presentatie een ontmoetingsplek vormgegeven, als plek van aandacht, uitwisseling en kleine rituelen, waar er naast luisteren ook ruimte is voor een gesprek.

Credits

Fotografie
Els de Witte

Activiteiten