MASTERCLASS TEKENEN Marcel van Eeden

Tijdens de eerste Masterclass Tekenen in Kunstvereniging Diepenheim op 1 en 2 november 2008 gaan twaalf jonge beeldend kunstenaars aan het werk. De resultaten zijn, samen met bestaand werk, te zien in de tentoonstelling Preludium. Nationaal en internationaal bekend kunstenaar Marcel van Eeden leidt de masterclass.

Marcel van Eeden (Den Haag, 1965) maakt vrijwel dagelijks een tekening van afbeeldingen uit zijn ‘hiervoormaals’. Dat wil zeggen: de tijd voor zijn geboorte en de tijd waarin de deeltjes waaruit hij gevormd zou worden nog over de wereld verspreid waren. Uit reisboeken, ansichtkaarten, tijdschriften als Life, Paris Match, de katholieke illustratie etc. kiest hij voorbeelden die hij met veel zorg natekent.

De kunstenaar gebruikt hiervoor altijd crèmekleurige papier, waarmee hij de illusie van ouderdom en het archivalische karakter ervan versterkt. Zijn tekeningen

zijn bijna altijd zwart-wit met een rijke nuancering van grijstinten. Hij werkt altijd op papier in A4 formaat of een veelvoud daarvan.

De onderwerpen zijn heel divers: winkelinterieurs, straatgezichten, teksten, gewone dagelijkse onderwerpen of beelden uit de wereldgeschiedenis. Hoewel Van Eeden de afbeeldingen natuurgetrouw natekent zijn het geen exacte kopieën. Hij laat zaken weg, maakt sommige dingen scherper of laat ze juist vervagen. Kortom, hij laat zien wat hij wil laten zien.

Activiteiten