MEETUP #01 Residenten, boekpresentatie & audiopodcast

Laat je inspireren door de residenten van Drawing Studio, het kersverse boek van Maaike Kramer met Kevin Nieuwenhuijs en ontdek een extra laag aan The Unbalancing Act door de audiopodcast van
Maarten van der Graaff, Tom Dello en Dennis Gaens.

Op 7 mei organiseert Drawing Centre Diepenheim de allereerste Meetup. De Meetup is voor iedereen toegankelijk en dé plek voor ontmoeting en inspiratie met kunstenaars, denkers en elkaar.

Deze keer bestaat de Meetup uit open Studio’s (Zakia El Abodi en Isabell Schulte), lezingen (Edwin van der Heide, Wouter Venema, Zakia El Abodi en Isabell Schulte), de presentatie van een publicatie (Maaike Kramer en Kevin Nieuwenhuijs) en een podcast (Maarten van der Graaff, Tom Dello en Dennis Gaens).

Praktische informatie
De toegang is gratis maar we vragen je om een ticket te reserveren. Je kunt reserveren voor de hele dag of voor een van de twee onderdelen.

Programma
Deel 1
13.00 – 13.45 uur | Drawing Studio, Kuimgaarden 1, is open, neem een kijkje bij onze residenties.
13.30 – 14.00 uur | Ontvangst met koffie bij Cultuurcentrum Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8.
14.00 – 16.00 uur | Lezingen (E) door Zakia El Abodi en Isabell Schulte, residenten van Drawing Studio, en door gastkunstenaars Edwin van der Heide en Wouter Venema, in Cultuurcentrum Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8.

Deel 2
16.30 – 17.30 uur | Boekpresentatie (NL) van Maaike Kramer samen met Kevin Nieuwenhuijs, en presentatie van de audio-podcast van Maarten van der Graaff, Tom Dello en Dennis Gaens bij The Unbalancing Act in Drawing Centre, Grotestraat 17. Neem je voor de audio-podcast je smartphone en koptelefoon of oortjes mee?
17.30 – 18.30 uur | Afsluiting met borrel en voor wie dat wenst een maaltijd (€ 5 p.p.) in de tuin van Drawing Centre Diepenheim.

Sprekers

Zakia el Abodi vraagt met verfijnde, geconcentreerde tekeningen hernieuwde aandacht voor planten en bomen. Tijdens haar verblijf in Diepenheim concentreert zij zich op botanica, onze Tuinen en de landschappelijke omgeving van Diepenheim. Zakia studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en volgde een studie in plantgeneeskunde om zich verder te verdiepen in de plantenwereld.

Wouter Venema maakt ruimtevullende installaties, waaronder papierwerken gebaseerd op teken- en druktechnieken, tegeltableaus, glaswerken en objecten. Hij beschouwt zijn werk niet als een opeenvolging van losse projecten, maar als één werk dat zich langzaam uitbreidt als een web. Venema studeerde aan ArtEZ Institute of the Arts Arnhem en het Sandberg Instituut Amsterdam en was resident aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten Amsterdam.

Isabell Schulte maakt potloodtekeningen van enorme afmetingen. Zij werkt maanden aan één tekening en tast het tekenoppervlak met haar lichaam gestaag af, door het plaatsen van minutieuze potloodstreken, vormen en arceringen. Hierdoor ontstaan grafische partituren en beeldherhalingen. Tijdens haar verblijf in Diepenheim richt zij zich op de relatie tussen beeld en geluid. Isabell studeerde schilderkunst en grafische kunsten aan de Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig en aan de Universität der Künste Berlin.

Edwin van der Heide is kunstenaar, componist en onderzoeker op het gebied van geluid, ruimte en interactie. Hij breidt muzikale composities en muzikale taal uit naar interactieve installaties, performances en omgevingen. Edwin is docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden en was docent en mede-hoofd van de ArtScience Interfaculteit van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 2009 won hij de Witteveen+Bos Art+Technology Award voor zijn gehele oeuvre.

Maaike Kramer kijkt naar de wereld met het besef dat alles wat gebouwd is voortkomt uit ideeën. Door een idee meermaals te tekenen probeert Kramer het fictieve van een tekening te vertalen naar objecten met een bestaansrecht. Haar sculpturen zijn vormen waarin ideeën opgeslagen liggen. Maaike haalde een Bachelor of Fine Art and Design in Education aan ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem. Sindsdien is zij werkzaam als beeldend kunstenaar en geeft zij ook les. De tentoonstelling ‘The Unbalancing Act’ is haar eerste grote solotentoonstelling.

Kevin Nieuwenhuijs is beeldend kunstenaar en werkte samen met Maaike Kramer aan de publicatie en heeft deze vormgegeven. Hij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en was twee jaar lang gastdocent Experimenteel Tekenen bij ArtEZ Institute of the Arts in Zwolle.

Maarten van der Graaff debuteerde in 2013 met de bundel Vluchtautogedichten bij uitgeverij Atlas Contact. In 2014 werd deze bundel met de C. Buddingh-prijs bekroond. Dood werk, zijn tweede bundel, verscheen in 2015 en werd twee jaar later bekroond met de J.C. Bloem-poëzieprijs. In 2017 verscheen zijn debuutroman Wormen en engelen, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. In mei 2022 verschijnt zijn tweede roman.

Activiteiten