LAURIE CLUITMANS Over de noodzakelijkheid van tuinieren

Laurie Cluitmans, conservator hedendaagse kunst voor het Centraal Museum in Utrecht, geeft zaterdag 15 juni een lezing voor Kunstvereniging Diepenheim. In haar lezing “Over de noodzakelijkheid van tuinieren” presenteert Cluitmans haar onderzoek naar verschillende tuinen, waarbij ze in gaat op zowel de cultuurhistorische traditie als meer hedendaagse issues zoals queer ecology en het antropoceen.

Cluitmans studeerde Communicatiestudies en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als conservator, onafhankelijk kunstcriticus en curator, en geeft geregeld lezingen over haar vakgebied. Tevens schrijft ze voor onder meer MetropolisM, Fundament, Frieze, De Groene Amsterdammer en individuele kunstenaars.

Ze was samensteller van He Disappeared Into Complete Silence: Rereading a Single Artwork by Louise Bourgeois (2011) in De Hallen Haarlem (met Arnisa Zeqo); Tribute to an Avenue(2013–2014) in opdracht van Sculpture International Rotterdam; Where the Sidewalk Ends (2015), een groepstentoonstelling in de openbare ruimte (met Rieke Vos); Saskia Noor van Imhoffs solotentoonstelling #+21.00 (2016) in De Appel, Amsterdam en All Heal (Valerian)(2017) in kunstruimte Rongwrong (met Jort van der Laan).

In december 2016 won ze met haar essay “De mogelijkheid van een tuin”, over de

tuinen van Derek Jarman en Ian Hamilton Finlay, de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016. Het essay maakt deel uit van haar onderzoek “Radicants, Radicals, Epiphytes and Parasites”.

De lezing begint om 15.00 uur, inloop met koffie en thee vanaf 14.30 uur. De locatie is het Ottenhuis, aan de Raadhuisstraat 11 tegenover Herberg de Pol, in Diepenheim. De lezing duurt ongeveer één uur. Aanmelden voor de lezing kan via info@kunstvereniging.nl.

De entree voor de lezing bedraagt € 5,- waarmee je tevens toegang krijgt tot het hoofdgebouw van Kunstvereniging Diepenheim waar momenteel de tentoonstelling FLASHFORWARD te zien is en tot het Drawing Centre waar je de tentoonstelling Clouded Matter kan bezichtigen. Gezien de openingstijden van de expositiegebouwen (11.00 tot 17.00 uur), is het advies om de tentoonstellingen voorafgaand te bezoeken. Voorafgaand of na afloop van de lezing kunnen tevens de Tuinen van Diepenheim worden bezocht.

De lezing valt samen met het landelijke Open Tuinen Weekend van Groei & Bloei.

Activiteiten