BERND BRACKMAN & KEES WIERINGA Pinksterconcerten

Op 2e Pinksterdag, 20 mei, worden in de Johanneskerk te Diepenheim twee bijzondere concerten gegeven; ‘Portret van Hedwig’ van Jurriaan Andriessen en ‘Lemniscaat’ van Simeon ten Holt. De concerten worden georganiseerd door de Kunstvereniging Diepenheim in samenwerking met de Reggehof in Goor.

Componist Jurriaan Andriessen werkte vijf jaar aan het ‘Portret van Hedwig’, een ovaal vrouwenportret helemaal opgebouwd uit muzieknoten. Het werk werd door de componist in 1989 uitgevoerd in de Johanneskerk in Diepenheim tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Aanzichten. Kunstenaars op locatie in Diepenheim’.

Tien jaar na het overlijden van de componist wordt ‘Het portret’ op twee vleugels opnieuw in Diepenheim uitgevoerd en wel door Bernd Brackman en Kees Wieringa. Tijdens het concert worden beelden geprojecteerd van het portret, zodat de aanwezigen horen hoe een neusvleugel ‘klinkt of een oorlelletje…

‘Lemniscaat’ werd door Simeon ten Holt in 1983 geschreven, enkele jaren na en in dezelfde traditie als Canto Ostinato, waarmee hij een van de populairste hedendaagse Nederlandse componisten werd.

Met Lemniscaat, de gekantelde 8, symboliseert de componist oneindigheid. Door de herhalingen, die zo kenmerkend zijn voor ten Holt’s muziek ontstaat een hypnotiserende werking.

+ persbericht
+ programmatoelichting Portret van Hedwig

Activiteiten