RADIO Radioshow 'OngeZine.fm'

Op zaterdag 14 januari 2023 organiseert Drawing Centre Diepenheim de online radioshow OngeZine.fm. 

Zines en radio hebben een overeenkomende historie van activisme, (zelf)expressie en ontwrichting, met wortels in verschillende tegenculturen. Beide geven makers de mogelijkheid om ideeën, die te niche, tegendraads of taboe zijn voor de reguliere media, uit te drukken en te verspreiden. Tijdens OngeZine.fm worden verschillende gasten uitgenodigd om in gesprek te gaan over de zine als drager en verspreider van betekenis. De uitzending wordt omlijst door een muzikale live performance door Hannah van der Heide. De show wordt gehost door Noa Zuidervaart en Roy Voragen van Drawing Centre Diepenheim.

De radioshow OngeZine.fm wordt georganiseerd in samenwerking met Radio WORM in het kader van de tentoonstelling Drawing Zines.

Luister live tussen 12.00 en 15.00 uur via:

TIJDSCHEMA

12.00 – Introductie
12.10 – Gesprek met Peter van Beveren van The Archives
12.55 – Bellen met zinemakers Gijsje Heemskerk & Esmay Groot Koerkamp
13.05 – Gesprek met Marjolein Schalk van Wobby.club
13.50 – Bellen met zinemakers Harriët van Reek & Merel Wendt
14.00 – Gesprek met Karin de Jong van PrintRoom
14.30 – Bellen met zinemakers Nina van de Ven & Noortje Rap
14.45 – Afsluiting


Gasten OngeZine.fm

Peter van Beveren is conservator, adviseur en taxateur van moderne en hedendaagse kunst. Hij heeft een obsessie voor foto- en kunstenaarsboeken, die begon in de jaren zeventig. In 2018 initieerde hij The Archives als semi-publieke ruimte; een bibliotheek en studieruimte voor zijn collectie van duizenden foto- en kunstenaarsboeken en ander archiefmateriaal. Het archief is gevestigd op de eerste verdieping van het Billytown-complex in Den Haag, waar tentoonstellingen en andere activiteiten worden georganiseerd in het kader van de collectie. Een selectie tekencahiers uit the Archives is onderdeel van de tentoonstelling Drawing Zines.
Tijdens de uitzending zal Peter vertellen over zijn interesse voor kunstenaarspublicaties, de tentoongestelde tekencahiers uit Drawing Zines en zijn visie als directeur van The Archives.

Marjolein Schalk is artistiek leider van Wobby.club; een platform voor autonome illustratie, visuele kunst en literatuur in Nederland. Driemaandelijks reflecteert ze met het Riso-magazine Wobby op de actuele ontwikkelingen van de internationale illustratie en op de rafelranden van diverse disciplines. Het magazine is te vinden in winkels over de hele wereld én onderdeel van de tentoonstelling Drawing Zines.
Tijdens de uitzending zal Marjolein vertellen over haar ervaringen met de Nederlandse zine-gemeenschap en visie als artistiek leider van Wobby.club.


Karin de Jong studeerde aan de Willem de Kooning Academie en is oprichter van PrintRoom in Rotterdam. PrintRoom presenteert, ontwikkelt en ondersteunt publicaties, met een focus op publiceren als artistieke strategie. Na de oprichting in 2003 groeide het initiatief uit tot een unieke collectie publicaties van Nederlandse en internationale kunstenaars en ontwerpers. PrintRoom organiseert tentoonstellingen, gesprekken, performances, residenties, workshops en boeklanceringen. Daarnaast beheert PrintRoom een workshopruimte met diverse faciliteiten, waaronder riso-stencilmachines voor do-it-yourself drukwerk.
Tijdens de uitzending zal Karin vertellen over haar ervaringen met de Nederlandse zine-gemeenschap, haar visie als artistiek leider van PrintRoom en haar kennis over diverse vormen van experimentele en onafhankelijke publicatiepraktijken.

Activiteiten