RADIO Radioshow 'Talking Body'

Op zaterdag 2 september 2023 organiseert Drawing Centre Diepenheim de online radioshow Talking Body in het kader van de tentoonstelling slice of life with swallowed spiral.

In de solotentoonstelling slice of life with swallowed spiral toont Eva Spierenburg op meeslepende wijze hoe onze levenservaringen zowel tijdelijke als permanente effecten hebben op onze fysieke gesteldheid: het schrap zetten van ons lijf in een stresssituatie, een terugkerende spanning op een specifieke plek of een onbestemde onrust die wordt geactiveerd door een herinnering. Tijdens de radioshow Talking Body denken we na over de verwevenheid van lichaam en geest. Met verschillende gasten gaan we in gesprek over het werk en de thematiek uit de tentoonstelling. 

De radioshow Talking Body wordt gehost door Noa Zuidervaart en georganiseerd in samenwerking met Radio WORM in het kader van de tentoonstelling slice of life with swallowed spiral.

TIJDSCHEMA
12:00 Intro
12:10 Gesprek Eva Spierenburg
12:40 Intermezzo
12:50 Gesprek Maria Barnas (met Eva Spierenburg)
13:20 Intermezzo
13:30 Gesprek Bert Derkx (met Eva Spierenburg)

Luister 2 september live tussen 12.00 en 14.00 uur via:

Gasten ‘Talking Body’

Eva Spierenburg

Eva studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Rijksakademie. Haar werk bestaat uit installaties, tekeningen, schilderijen, video en performance. Eva’s werk beschrijft de relatie tussen onze innerlijke processen, en het fysieke lichaam in interactie met de wereld. Met haar werk probeert ze vormen te vinden voor deze menselijke processen die zich aan grip en taal onttrekken. Een uiting van persoonlijke narratieven en herinneringen die het individuele overstijgen, op zoek naar onze gedeelde menselijkheid. 

Eva zal gedurende de radioshow bij alle gesprekken aanwezig zijn. 

Bert Derkx

Bert Derkx is voormalig kinderarts en psychoanalyticus met een bijzondere interesse in de interactie tussen lichaam en geest binnen het Westers biomedisch discours. Zijn klinisch werk was gericht op het overbruggen van de tweedeling tussen lichaam en geest. Toen Bert zelf ziek werd heeft hij, onderzoek gedaan naar hoe ernstig zieke artsen de transitie van arts naar patiënt ervaren en wat dit betekent voor hun perspectief op het lichaam. Momenteel werkt Bert als coach en supervisor voor therapeuten en artsen. Hij is, in het verlengde van zijn studie Kunstgeschiedenis, tevens werkzaam als adviseur aan de Rijksakademie, waar hij een brugfunctie vervult tussen kunst en wetenschap.

Maria Barnas

Maria Barnas is dichter. Haar op taal gebaseerde werk krijgt vorm in gedichten, essays, korte films en installaties. Barnas ziet taal niet alleen als instrument en materiaal, maar ook als domein van machtsstructuren die geanalyseerd en beantwoord moeten worden, met alle nodige middelen en vragen.  Speciaal bij de tentoonstelling ‘slice of life with swallowed spiral’ schreef Maria een gedicht, dat is opgenomen in de publicatie van Eva Spierenburg. Tijdens de radioshow onderzoeken we de verbanden tussen het werk van Maria en het werk van Eva.

De laatste dichtbundels van Maria Barnas, Nachtboot (2018) en Diamant zonder r (2022), verschenen bij uitgeverij Van Oorschot.

Activiteiten