THE LUNATICS Sputиik

The Lunatics presenteert Sputnik. Een beeldend buitenspektakel over luchtwaaghalzerij, miscommunicatie en extreme vergezichten.

Dit jaar strijkt theatergroep The Lunatics voor de derde keer neer in Diepenheim. Samen met Stichting KUNSTen op Straat en de Kunstvereniging Diepenheim ontwikkelt zij het bijzondere project Sputnik. Deze nieuwe voorstelling van The Lunatics wordt in het kader van 900 jaar Diepenheim tussen 17 augustus en 17 september 2005 twintig keer gespeeld.

In 1957 werd Sputnik, de eerste kunstmaan, piepend in een baan rond de aarde gebracht. Nu, nog geen vijftig jaar later, dreigt onze wereld te verzuipen in contactgestoordheid. De hemel is zwanger van virtuele communicatie. Alles wat op aarde leeft lijkt afhankelijk van een weids over de wereld gesponnen spookweb waarin niemand meer echt ziet, hoort, spreekt of voelt. Wanneer liet de hand nog inkt stromen op onbeschreven papier? Wie slaagt er nog in om iedere dag naar meer te laten

smaken? Wat luistert nog nauw? Waar dienen bloed, spieren en vlees toe, anders dan om vleugels uit te slaan en telkens weer een veilig heenkomen te zoeken? En waarom weet niemand meer hoe het moet; vliegen?

Sputnik is de vierde grote reizende Lunatics voorstelling op locatie. In voorgaande voorstellingen werd uitgegaan van aarde, water en licht. Nu staat het element lucht centraal. In een wereldvreemde setting, niet veel lichtjaren hiervandaan, wordt de toeschouwer uitgenodigd om getuige te zijn van hardnekkige pogingen om de zwaartekracht te bedwingen. Dit resulteert in een hilarisch, wanhopig spektakel waarbij zonder blikken of blozen afgerekend wordt met hoogtevrees. Vliegen is namelijk niet moeilijk. Ga alleen niet te hoog en duik niet te diep. Het is het landen wat je de kop kan kosten.

+ flyer
+ persbericht
+ educatief project

Activiteiten