ART ON PAPER AMSTERDAM Stefan Kasper

Art on Paper Amsterdam is een nieuwe kunstbeurs in de Westergasfabriek in Amsterdam. Drawing Centre Diepenheim presenteert daar nieuw werk van Stefan Kasper. Van 13 t/m 16 september ben je van harte welkom.

Op Art on Paper Amsterdam zullen 34 geselecteerde galerieën uit heel Nederland zich concentreren op werk op papier van hun kunstenaars. De beurs vindt plaats in de industrieel-monumentale Zuiveringshal op het Westergasfabriekterrein.

Werk op papier, of het nu houtskool, pen en inkt, aquarel, gouache of collage is, toont de kunstenaar vaak in het meest spontane en artistiek vrije moment. De directheid die verbonden is met dit medium brengt kunstenaar en kijker zeer dicht bij elkaar. In hun intimiteit en kwetsbaarheid gedijen werken op papier goed bij de exclusieve aandacht die ze krijgen op deze gespecialiseerde kunstbeurs.

Kunst op papier heeft niet alleen artistiek gezien een bijzonder karakter, maar is vaak wat formaat en prijs betreft toegankelijk en aantrekkelijk. Beginnende kunstliefhebbers zullen hier wellicht één van hun eerste kunstaankopen doen.

Litho Uitgelicht: Stefan Kasper

Kunstvereniging Diepenheim en Basement Press Diepenheim hebben de afgelopen jaren een serie prachtige lithografieën uitgegeven. Stefan Kasper was deelnemer aan de groepstentoonstellingen Preludium (2008) en Streams of Consciousness (2018) in het Drawing Centre. Aan het eind van de zomer werkte hij, onder het oog van meesterdrukker Aad Hekker, twee dagen in de lithowerkplaats in Diepenheim. Hier vervaardigde hij twee kunstwerken in de steendruktechniek, genaamd: One for the homies (vrolijke drinker). De lithografieën zijn speciaal gemaakt voor zijn solopresentatie op de kunstbeurs Art on Paper Amsterdam 2018, waar Drawing Centre Diepenheim zich voor het eerst presenteerde.

Stefan: “Bij aankomst op maandag ben ik meteen begonnen met tekenen op meerdere stenen. Twee bleken goed te zijn gelukt welke de volgende dag geprint zijn. De gemaakte litho’s zijn een vervolg op een eerder gemaakt werk met dezelfde titel.

Dit werk is in een serie verschenen waarin vanitas stillevens het uitgangspunt zijn geweest. Deze vanitas serie benadert het thema met een knipoog naar de historie. Waar het vroeger pronkstillevens waren met exotische bloemen en transparant glaswerk met wijn en luxe spijs, zien we bij mij biertjes verschijnen en zijn de sierlijke exotische bloemen vervangen door bijvoorbeeld paardenbloemen.

In de litho ligt de focus op de schedel zelf; een versierde schedel met een voorstelling van een skelet met het blikje bier. De titel verwijst in de ondertitel nog naar de Haarlemse schilder Frans Hals, belangrijkste verwijzing (one for the homies) in de titel is echter naar de plengoffer ofwel libatie. Libatie is een vorm van ritueel, meestal een drankoffer ter herinnering aan een overledene. In de tijd van de oude grieken was dit een algemeen gebruik en werd er vooral wijn of mede gebruikt. Vandaag de dag wordt er nog steeds bij verschillende culturen in vele vormen aan libatie gedaan – in het specifiek verwijst de titel dan ook naar de hedendaagse gang-cultuur in Amerika.

De combinatie van de schedel en het skelet met de dubbelzinnige titel geeft het voor mij de nodige luchtigheid en humor mee die ik graag als dubbele bodem in het werk stop.

De volledige litho-collectie is ingelijst te bewonderen in een presentatie in het tentoonstellingsgebouw van de Kunstvereniging. De litho’s zijn tevens verkrijgbaar. Voor leden van de Kunstvereniging geldt een aantrekkelijke korting. Kom langs of laat je informeren over de unieke serie via info@kunstvereniging.nl. De omlijsting wordt mede mogelijk gemaakt door Lijstenmakerij Govaarts & Homan.

+ folder Drawing Centre Diepenheim

Credits

Fotografie
Art on Paper Amsterdam e.a.

Activiteiten