Birthe Leemeijer gaat in De Onbegrensde Tuinen op zoek naar de oorsprong van de tulp. Ze introduceert de tulp in het Nederlandse landschap in haar oorspronkelijke wilde gedaante. Vrijgelaten uit het strakke grid van de bollenvelden zoeken de tulpen zich een weg de ruimte in, op zoek naar waar zij zich het meest thuis voelen.

De botanische tulpensoorten zouden kunnen verwilderen, waarmee ze in wezen tegemoet komen aan het idee van de natuurlijke tuin die zich niet laat leiden door een vooropgezet plan. Tegelijkertijd zijn de tuinen een eerste experiment; een onderzoek naar wat een tulp in haar ongecultiveerde gedaante kan zijn en kan betekenen voor het landschap en de cultuur.
Is het mogelijk de wilde tulp te laten binnengroeien in de tuinen, velden en landerijen van Diepenheim? De uitkomst van het artistieke onderzoek van Leemeijer is onvoorspelbaar. Het is een kunstwerk met een lage adem, dat zich eerst verschuilt, dan tevoorschijn komt, zorg nodig heeft, langzaam weer verdwijnt en zich hopelijk opnieuw laat zien.

Locatie:
In november 2013 gingen 70.000 tulpenbollen op verschillende plekken in Diepenheim de grond in. In een moestuin, een fruitboomgaard, op landgoed Nijenhuis en landgoed Westerflier, bij de entree van kasteel Warmelo, op de algemene begraafplaats en in de tuin van de Kunstvereniging. In het voorjaar kun je als ‘tulpenjager’ op onderzoek gaan in de omgeving om tulpen te spotten.