In het project De Onbegrensde Tuinen gaat Birthe Leemeijer op zoek naar de oorsprong van de tulp. Ze introduceerde de tulp in het Nederlandse landschap in haar oorspronkelijke wilde gedaante. Vrijgelaten uit het strakke grid van de bollenvelden zoeken de tulpen zich een weg de ruimte in, op zoek naar waar zij zich het meest thuis voelen.

De Onbegrensde Tuinen was een experiment, gebaseerd op de gedachte dat botanische tulpensoorten zouden kunnen verwilderen, passend bij het idee van de natuurlijke tuin die zich niet laat leiden door een vooropgezet plan. Tegelijkertijd was het een onderzoek naar wat een tulp in haar ongecultiveerde gedaante kan zijn en kan betekenen voor het landschap en de cultuur.
Is het mogelijk de wilde tulp te laten binnengroeien in de tuinen, velden en landerijen van Diepenheim? De uitkomst van het artistieke onderzoek van Leemeijer is onvoorspelbaar. Het is een kunstwerk met een lange adem dat zich eerst verschuilt, dan tevoorschijn komt, zorg nodig heeft, langzaam weer verdwijnt en zich hopelijk weer opnieuw laat zien.

Locatie:
In november 2013 zijn er met heel veel handen 70.000 tulpenbollen geplant op verschillende plekken in Diepenheim: in een moestuin, een fruitboomgaard, op landgoed Nijenhuis en landgoed Westerflier, bij de entree van kasteel Warmelo, op de algemene begraafplaats en in de tuin van nu het Drawing Centre. In het voorjaar kun je als ‘tulpenjager’ op zoek of de tulpen nog ergens te spotten zijn. Hier en daar laat een enkel wild tulpje zich nog steeds zien.
De Onbegrensde Tuinen behoorde tot een groter project: ‘The Non Urban Garden. Tuinen van de 21e eeuw’.

Podcast:
In de podcast ‘Voor je voeten’ gaat Luuk Heezen in gesprek met enkele kunstenaars achter de Tuinen van Drawing Centre Diepenheim. Luister hier naar het gesprek met Birthe Leemeijer over haar visie op kunst, tuinen en het landschap.