In het boek ‘Nanna, of het zieleleven der planten’ van de Duitse natuurwetenschapper en filosoof Gustav Theodor Fechner beschrijft Fechner hoe hij na een periode van oogklachten een bloeiende waterlelie ziet. Met grote verwondering kijkt hij naar de bouw en het leven van de plant. Hij verlangt naar nieuwe ogen om de natuur als een altijd nieuwe waarheid te ervaren.

Kunstenaar herman de vries herkende hierin zijn eigen standpunt over kunst en natuur: natuur is kunst, het is de taak van de kunstenaar om dit zichtbaar te maken. Daarom creëerde hij een hommage aan Fechner. Op de houten steiger kun je je laten omringen door het water en de waterlelies van dichtbij ervaren. Tussen fragmenten uit de tekst van Fechner wordt je uitgenodigd om over natuur en kunst na te denken.

Podcast:
In de podcast ‘Voor je voeten’ gaat Luuk Heezen in gesprek met enkele kunstenaars achter de Tuinen van Drawing Centre Diepenheim. Luister hier naar het gesprek met herman de vries over zijn visie op kunst, tuinen en het landschap.