Archief

GROEPSTENTOONSTELLING

AanZet! 2009

Mattijs Bredewold • Siri Driessen • Carina Hesper • Seppe Ovink • Judith Reintke • David Scheidler • Sven Stratmann

Expositie van zeven afgestudeerden van de ArtEZ academies. Op 23 augustus 2008 maakt Kim Habers, de winnaar van AanZet! 2008, de vier genomineerden bekend. De vakjury bestaat Erik Mattijssen (beeldend kunstenaar), Julia van Mourik (editor, curator) en Paul Kooiker (fotograaf, beeldend kunstenaar).

Genomineerd werden: Seppe Ovink, Judith Reintke, David Scheidler (winnaar) en Sven Stratmann.

Mattijs Bredewold, CABK ArtEZ Zwolle
In een hoekje staat een vreemd krakkemikkig schuurtje, opgetrokken uit stukken laminaat en afvalhout. Wie het hokje betreedt ziet dat alles, maar dan ook alles wat doorgaans in zo’n rommelig hobbyschuurtje te vinden is, uiterst consequent is uitgevoerd in klei met gekleurd glazuur. Dat wil zeggen: de bankschroef op de werkbank, de gereedschappen aan de muur, de vele potten met restjes verf, alles tot en met het krat pils op de vloer en de pin-ups aan de muur. Zelfs de plakbandjes zijn van keramiek.

Siri Driessen, ArtEZ Arnhem
Op de grond ligt een groot rechthoekig oplichtend vlak. Langzaam wordt het de beschouwer duidelijk wat er zich voor zijn ogen afspeelt. Vanuit vogelvluchtperspectief kijkt hij neer op een getekend bergachtig landschap met Maya-achtige architectuur. Wolkenflarden trekken voorbij. Er klinkt gekras. Kraaien cirkelen rond en dalen langzaam neer. Zout of suiker op het beeldscherm vertekent het beeld van deze animatie met de titel Hooggebergte. Wie heeft er nooit gedroomd dat hij kon vliegen?

Carina Hesper, ArtEZ Arnhem
Uit de donkere tentoonstellingsruimte doemt een serie zwarte foto’s op. Waar brand heeft gewoed en alle kleur is verdwenen maakt Carina Hesper foto’s van wat overbleef. Abstracte beelden, grillige lijnen, sporen van bluswater op een witte muur, een zwart beroete ruit. Soms blijft je oog haken achter iets dat herkenning oproept. Een kromgetrokken post-it op de muur. Black Fire, White Ashes laat zien dat er zelfs in verwoesting grote schoonheid zit.

Seppe Ovink, CABK ArtEZ Zwolle
Seppe Ovink presenteerde een intrigerende installatie in drie aaneengesloten ruimten. Een maquette van een stad met een hoofdrol voor de werking van licht en schaduw, een film van een nooit eindigende tunnel, een bar, een opgemaakt bed en een film van een buitengewoon unheimische parkeergarage. Alle onderdelen zijn zorgvuldig gerangschikt tot een rijk en suggestief geheel.

Judith Reintke, ArtEZ Arnhem
Judith Reintke bouwde een onderkomen voor een koe plus verzorger. Met natuurlijke materialen is alles tot in detail uitgewerkt om het voor beide zo aangenaam mogelijk te maken. In de stal hangen melkkrukjes en koebellen. In het kamertje staat een bed. Ook is er een piepklein keukentje. De melk kun je drinken uit witte steengoed kommetjes, die precies in de palm van je hand passen. Alles is aanwezig voor een perfect Arcadisch bestaan. Alles behalve de koe. Het geplande harmonieuze samenleven van mens en dier werd gedwarsboomd door de weerbarstige praktijk.

David Scheidler, AKI ArtEZ Enschede
In de tentoonstellingsruimte van David Scheidler staan een aantal aangelichte buizen van verschillende lengte, sommige zijn recht, andere zijn gebogen. Daarboven hangen houten kastjes waaruit om de zoveel tijd een druppel valt. De druppel veroorzaakt een vertekend geluid dat in iedere buis geheel anders klinkt. Een poëtisch beeld dat hier prima samengaat met techniek.

Sven Stratmann, AKI ArtEZ Enschede
Sven Stratmann maakte een serie korte zwart-witfilms die hij toonde in een klein, warm verlicht kamertje. Een meisje en een jongen, broer en zus, kinderen nog, zijn alleen thuis. Een animatie van bijzondere poppetjes, met armen en benen van pijpenragers. Zittend op het puntje van de bank kijkt de beschouwer geboeid naar wat zich op het scherm afspeelt.

+ uitnodiging
+ informatie AanZet! 2009

tentoonstelling en bekendmaking genomineerden

atelierbezoeken

Credits

Fotografie
Henk Kamperman e.a.