Archief

GROEPSTENTOONSTELLING

After Alexandria

Tentoonstelling tekeningen naar aanleiding van gedichten van John Brown

Drawing Centre Diepenheim gaat een samenwerking aan met de Noord-Ierse dichter John Brown en vijf internationale academies voor een tekeningententoonstelling in het Ottenhuis.  Op basis van tien Engelse gedichten die alle de titel van een kleur hebben gaan derdejaarsstudenten van academies uit Belfast, Gent, Dublin, Enschede en Groningen autonome tekeningen maken. De tentoonstelling wordt op zaterdag 7 maart geopend in het Ottenhuis met toelichting van John Brown.

John Brown heeft het voorstel gedaan om een kunstproject op te zetten rond poëzie en beeld. Hij werkte eerder samen in Ierland met de Nederlandse kunstenaar Tjibbe Hooghiemstra en Arno Kramer. In een recente uitgave After Alexandria publiceerde hij tien gedichten die alle de titel van een kleur hebben. Dit project wil hij uitbreiden door jonge kunstenaars in opleiding uit te nodigen tekeningen te maken met zijn gedichten als uitgangspunt. John Brown is dit studiejaar een PhD-studie gestart aan de universiteit van Belfast Noord-Ierland met poëzie en beeld als voornaamste onderwerpen.

Drawing Centre/Kunstvereniging Diepenheim wil graag participeren in dit internationale project. Er is een plan ontwikkeld om het geheel met derdejaarskunststudenten van vijf academies te voltooien. Elke academie wordt gevraagd om twee studenten voor te dragen, die hun focus vooral hebben op het maken van autonome tekeningen. Hen zal een gedicht van een bepaalde kleur worden voorgesteld en daar naast zijn ze vrij om met nog twee andere kleuren als uitgangspunt eveneens tekeningen te maken. Uiteraard zijn de kunstenaars vrij om inhoudelijke en teken technische oplossingen rond het hele project te vinden.

John Brown’s: ‘The book  is about ‘colour’ –  what it means when you excavate colour in a poem, track its history, etymology, its use in European languages, find it in a place, like it or reject it, respond to it and then what it feels like to invent a  drawing and respond emotionally to colour. So each poem is just titled after a colour: 10 colours – ‘Red’, ‘Blue’ ‘Green’ ‘Yellow’ ‘Orange’  White’ & ‘Indigo/Violet’ etc. and it tries to tell the history of that colour/my response to that colour. The book with the poems is called After Alexandria – the reference is to the ancient library there that was destroyed.’

De gedichtenbundel van Brown is getiteld After Alexandria, als verwijzing naar de bibliotheek uit de antieke tijd die werd vernietigd. Vanaf zaterdag 7 maart zullen de tekeningen worden getoond in het Ottenhuis Diepenheim. Op deze dag zal tevens de opening om 16.00 uur plaatsvinden en zal John Brown het project toelichten en een voordracht houden over poëzie en beeld.

De kunstenaars en participerende academies zijn:
AKI – ArtEZ Enschede Nederland
Björn Zielman, Hannah Joka
Minerva Hanze Hogeschool Groningen Nederland
Auke Kraak, Yanthe van Nek
KASK Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Gent België
Jana Laurie Michel, Elise Boucquez
LUCA School of Arts Gent België
Lieselotte Vloeberghs, Eline Vansteenkiste
Belfast School of Arts Ulster University Belfast Noord-Ierland
Jamie Mills, Siobhan Mc Quade
DIT Dublin Institute of Technology Dublin Ierland
Jennifer Wood Sullivan, Ronan O’Reilly.

+ uitnodiging
+ persbericht
+ Colour Poems

Credits

Fotografie
Rik Klein Gotink
Rob Baas