Archief

GROEPSTENTOONSTELLING

All About Drawing

Lenneke van der Goot • Ben Kruisdijk • Alice Maher • Robbie Cornelissen

Drawing Centre Diepenheim doet mee met de Tekeningen Manifestatie die plaatsvindt, parallel aan de tentoonstelling ‘All About Drawing. 100 Nederlandse kunstenaars’ in het Stedelijk Museum Schiedam, waar een groots overzicht te zien is van Nederlandse tekenkunst na 1960.

Als eerste nationaal centrum voor hedendaagse tekenkunst neemt Drawing Centre Diepenheim hier vanzelfsprekend aan deel. Vele galeries, musea en kunstinstellingen door het hele land participeren in deze Tekeningen Manifestatie met als doel zoveel mogelijk aandacht voor het tekenen te vragen.

In het Ottenhuis, op loopafstand van Kunstvereniging Diepenheim, is een tekeningeninstallatie te zien van Lenneke van der Goot. Naast het Ottenhuis staat het Diepvrieshuis met daarin een – uitsluitend van buitenaf te bezichtigen – installatie van Ben Kruisdijk. Hij richtte eveneens de acht zogeheten Cultural Boxes met zijn werk in. In de oude Maalderij, aan de overzijde van de straat, kunt u ‘bewegende tekeningen’ bekijken van Alice Maher (Ierland) en Robbie Cornelissen.

Lenneke van der Goot (1979, Gouda)
In meer dan kevensgrote tekeningen op papier, of zoals hier op de wanden van het Ottenhuis, wisselen intrigerende beelden van kuddes wolven en individuen elkaar af. De installatie ‘Scenes with wolves’ bestaat uit lagen inkt, tape, papier, en bouwlampen.

Ben Kruisdijk (1981, Zaandam)
Ter gelegenheid van ‘All About Drawing’ maakte Ben Kruisdijk een installatie in het Diepvrieshuis en een nieuwe invulling voor de Cultural Boxes. Beide zijn getiteld ‘The start of a new adventure’. In zijn tekeningen brengt Ben Kruisdijk zaken bijeen die niet logischerwijs bij elkaar horen: menselijk beenderen, gewrichten, handen, bladeren, vruchten en dieren en teksten. Natuurgetrouw naast schematisch naast cartoonesk, waarbij hij figuratieve en abstracte elementen met elkaar combineert.

Alice Maher (1956, Tipperary, Ierland)
Alice Maher toont de getekende film ‘Godchildren of Enantios’ in de Maalderij. De beelden zijn getekend op één en hetzelfde vel papier. Door steeds een deel van de tekening uit te gummen ontstaat een intrigerende metamorfose van getekende beelden.

Robbie Cornelissen (1954, Utrecht)
De film, getiteld ‘Labyrinth Runner’, begint met een hardlopende jongen, geleidelijk gaat het beeld over in het interieur van een gigantisch gebouw. Ons oog dwaalt door een labyrint van schijnbaar oneindige gangen, steile trappen en megalomane hallen. Alles wijst op de aanwezigheid van mensen. Er is echter geen mens te bekennen.

Credits

Fotografie
Rik Klein Gotink