Archief

Alle
Jong

Sketchy Fables

Alle Jong (NL, 1988) is een ontdekkingsreiziger. In zijn werk als kunstenaar, verzamelaar, curator, game-developer en animator reist hij tussen heden en verleden, tussen verschillende media en volgt hij de verhalen die op zijn pad komen. In zijn oeuvre legt hij moeiteloos verbanden tussen 17e, 18e en 19e-eeuwse artefacten, adventure games uit de jaren 80, reusachtige houtskooltekeningen en speelbare videogame werelden.

Flinterdun –  in tekenstijl en ruimtelijkheid –  is het grensvlak tussen de installatie waarin originele restanten van Anne Frank’s barak en prikkeldraad uit kamp Westerbork zijn gevangen en de videogame Sketchy Fables. Opgebouwd uit ruim 10.000 handgetekende kunstwerken kun je verdwalen in een wereld waar Vincent van Gogh staat te schilderen, ontmoet je machtswellusteling King Zebra the Great en kruisen blinde reuzen omringd door romantische luchten je pad. Een tentoonstelling over parallelle werkelijkheden, homo ludens en liefde voor de verbeelding.

In de multidisciplinaire tentoonstelling Sketchy Fables spelen Alle Jong en gastcurator Paulien Dresscher met taal, beeld en dagdromen. Zo begeleiden ze de bezoeker tussen sprookjes en actualiteit om in deze moeizame tijden en omringd door oprukkende tirannie, de schoonheid van het leven te kunnen blijven omarmen.

Beeldverslag opening Sketchy Fables

Credits

Ontwikkeling en concept
Alle Jong
Paulien Dresscher

Op uitnodiging van
Nanette Kraaikamp

Vertaling
Lisa Holden

Fotografie
Tessa Wiegerinck
Alle Jong

Kostuumontwerp
Anastasia Grigoryeva

Gamemuziek
Leafcuts

Met dank aan
Mondriaan Fonds
Provincie Overijssel
Gemeente Hof van Twente

Stichting Kunst en Cultuurbevordering Nederland
Stichting het ZP Fonds