Archief

ELLY
STRIK

Black Brides, Puffing Crow

In deze tentoonstelling brengt Elly Strik haar tekeningen bijeen in een heel speciale setting. Zo ontstaat meer een tekeningeninstallatie dan een reguliere tentoonstelling. De kleine tekeningen worden in series gepresenteerd. Enkele werken vormen sleutelwerken in haar ontwikkeling.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt het boek Oracle. In deze uitgebreide publicatie gaat Hans Theys met Elly Strik in gesprek en is tevens een essay van dr. Mechthild Haas opgenomen.

In ‘Over zachte duivels’ schreef Hans Theys:
“Ik ben voor de tweede keer op bezoek in het ruime atelier… Overal hangen reeksen tekeningen, die elk op een eigen manier gestalte geven aan een helder leesbare, maar steeds andere vormen aannemende thematiek. Voor het eerst tref ik echter ook werken aan die deze thematiek lijk achter zich te hebben gelaten. Tekeningen waarin de potloodstrepen een eigen leven beginnen te leiden, dat alleen in onze herinnering nog verbonden is met de oorspronkelijke tekeningen van pauwenveren, haarwrongen of afgeknipte haren. Twee tekeningen vullen zich met boogjes die lijken op afgeknipte, zich krommende haren… Prachtige tekeningen… Of de

stromende lijnen bundelen zich en lijken een beeld op te roepen, dat er dan toch niet blijkt te zijn… Alle tekeningen hebben een eigen factuur. Soms hebben ze een onderlaag van met olie gemengde lakverf. Soms bestaat de onderlaag uit een volledige schildering, die door het reliëf zichtbaar blijft doorheen de potloodlaag die eroverheen is gekomen. Een tekening die het aangezicht van een aap voorstelt, is op het eind besprenkeld met piepkleine witte vlekjes. Het centrum van het gezicht van de aap lijkt daardoor weg te wijken. De tekening hangt voor een hoek in de kamer, waardoor hij nog meer doet denken aan een verschijning…”

Daarnaast geeft Elly Strik een masterclass in Kunstvereniging Diepenheim, waaraan dertien pas afgestudeerde kunstenaars meedoen. In februari 2010 exposeren zij hun werk in de tentoonstelling Preludium 2.

+ uitnodiging
+ persbericht
+ tentoonstellingslijst
+ uitnodiging rondleiding
+ persbericht rondleiding

opening

Credits

Opening
Hans Theys

Fotografie
Rik Klein Gotink
Elly Strik