Archief

Deep
Drawing

Zakia el Abodi, Rachel Bacon & Isabell Schulte

Drawing Centre Diepenheim stimuleert op natuurlijke wijze een vorm van deep drawing: vertragen, reflecteren, nadenken en conversaties aangaan met de wijde omgeving. Regelmatig nodigen wij kunstenaars uit om tijdelijk in Diepenheim te verblijven om hen de ruimte en tijd te gunnen om op hun praktijk te reflecteren, relaties aan te gaan met een nieuwe omgeving, te experimenteren en nieuw werk te maken.

Voor de tentoonstelling Deep Drawing hebben wij drie voormalige residenten uitgenodigd: Zakia el Abodi, Rachel Bacon en Isabell Schulte. Deze drie kunstenaars hebben ieder een eigen stem, maar wat zij delen is een trage manier van observeren en maken, met als resultaat DEEP DRAWING.

De Volkskrant over Deep Drawing:

‘Drawing Centre Diepenheim brengt een ‘ode aan kunstenaars die een ritme zoeken dat bij ze past’’

Jegens&Tevens over Deep Drawing:

Deep Drawing is een expositie waar je prettig lang kan kijken en ronddwalen. Hoewel de werken van Isabell Schulte, Rachel Bacon en Zakia el Abodi sterk van elkaar verschillen, is er een onzichtbare onderlinge band waardoor de spanning het gehele bezoek wordt vastgehouden.’

Deelnemende kunstenaars

Zakia el Abodi (NL, 1983) maakt tekeningen die voortkomen uit een intrinsieke behoefte om verbindingen te maken met de schoonheid, wonderen en onzichtbare krachten van de natuur en het universum. Terugkerende motieven in haar werk zijn cirkels, spiralen, planten, objecten en insecten.

Rachel Bacon (USA, 1966) onderzoekt hoe tekenen kan werken binnen grotere onderwerpen gerelateerd aan landschap, geologie, mijnbouw en de esthetica van de klimaatcrisis. Zij maakt nauwgezet semi-sculpturale tekeningen op verfrommeld papier met grafiet.

Isabell Schulte (DE, 1987) ziet overal muzikaliteit: claxons en stoplichten in de stad, een hartslag die verandert door inspanning, het vallen van bladeren in de herfst. Haar werk gaat dieper in op de relaties tussen beeld en geluid, zij vertaalt polyfonische ritmes naar papier op groot formaat. Door de grootschaligheid gaan tijd en ruimte een relatie aan.

Credits

Gastcurator
Roy Voragen

Fotografie
Tessa Wiegerinck

Film
Stein Boon

Communicatie
Annelien Dam

Teksten
Lieneke Hulshof
(voor Zakia)

Marina Kassianidou
(voor Rachel)

Roy Voragen
(voor Isabell)

Met dank aan
Mondriaan Fonds
Provincie Overijssel
Gemeente Hof van Twente
Prins Bernard Cultuurfonds Overijsel