Archief

HANNES
KATER

Die Ewigkeit der Ideologie

Hannes Kater maakte, ter gelegenheid van Kunstmoment Diepenheim, in het Ottenhuis en het daarnaast gelegen Diepvrieshuis aan de Raadhuisstraat in Diepenheim de bijzondere tweedelige tekeningeninstallatie ‘Die Ewigkeit der Ideologie’. In het Ottenhuis vindt u ‘Zeichen- und Sinnpflege’ en in het Diepvrieshuis ‘Raumpflege’.

De Duitse kunstenaar Hannes Kater (Berlijn) maakt in het Ottenhuis en het Diepvrieshuis in Diepenheim twee tekeningeninstallaties. Zijn werk is altijd gebaseerd op de mogelijkheden van de ruimte. Met een imaginair computermodel als uitgangspunt, werkt hij ter plaatse enkele dagen aan zijn installatie. Met kleurige lijnen op de muur als tekenachtige basis, kan het werk ook de ruimte in groeien, door verder te tekenen op kunststofplaten, die hij een bepaalde vorm geeft. Ook kopieën en tape kunnen onderdelen worden van de totale installatie, die uiteindelijk een labyrintisch beeld wordt waarin je

lang visueel kunt dwalen. Hij maakt graag gebruik van een soort Voorbeeldenlixikon en werkt dan vanuit Duitse woorden als Gehirn, Herz, Herzbombe, Was Tun, Mundkette, Gedankenloch en Brotwolke. Dit zijn enkele van de begrippen (soms neologismen) die hij in eerder werk gebruikte en die hij gedurende het tekenen overdenkt en hanteert. Hoewel er een mate van spontaniteit in de tekenlijn zichtbaar blijft, is het totale werk doordacht en zeer bewust geconstrueerd. Toch blijft er een mate van speelsheid en openheid in de installatie aanwezig.

+ persbericht
+ flyer Kunstmoment

In De Pol aan de overkant van de Raadhuisstraat treft u in de vier ramen van deze voormalige herberg de projectie ‘Circulair Denken 2008-9’ van Augusto Pereira Silva (Porto) aan. De projectie van een ronddraaiend kermispaard verwijst naar het verleden van de herberg. Op het omliggende terrein vonden ooit de dorpskermissen plaats.

Credits

Fotografie
Rik Klein Gotink