Archief

BART
LODEWIJKS

Diepenheim Drawing

In aanloop naar nieuwe tentoonstellingen in de Kunstvereniging en het Drawing Centre is beeldend kunstenaar Bart Lodewijks in Diepenheim om verschillende panden te voorzien van een krijtlaag. Met geometrische repeterende lijnen plaatst hij de huizen in een ander perspectief. De kunstenaar werkt vanaf 15 februari tot en half maart in de straten van Diepenheim. Bezoekers aan Diepenheim kunnen in de aankomende periode op diverse locaties onverwachts tegen een schouwspel van lijnen aanlopen.

Diepenheim in het krijt
Bart Lodewijks strijkt als een reiziger neer en maakt met zijn geometrische repeterende witte lijnen op de huizen een patroon. Het patroon koppelt de huizen zoals de straat dat ook doet. Hij begint het werk door te tekenen op het wegdek en muurtjes. Door langzaamaan een vertrouwd gezicht in de verschillende buurten te worden, slaagt hij er vaak in om het werk te verleggen naar gevels van huizen en op langere termijn zelfs binnenskamers. Mensen komen hun huizen uit en gaan in gesprek en kijken verwonderd naar hun eigen gevel. Met toestemming worden de strakke krijtlijnen per kavel vakkundig door Lodewijks aangebracht. Enkele huizen hebben geen lijnen, spelbrekers zijn het in het lijnenspel dat als een spinnenweb de vanzelfsprekendheid van het straatbeeld langzaam laat veranderen. Straten worden verbonden met elkaar, de tekeningen worden herkend en besproken door de bewoners. Tot de wind en de regen alle krijtstrepen heeft uitgewist.

Documentaire over ‘Drawing Diepenheim’
Ondanks het tijdelijke van het werk, laat Bart Lodewijks aan de bewoners van Diepenheim een documentaire na als herinnering. Het proces in Diepenheim zal worden vastgelegd door documentairemaakster Griet Teck. Tijdens de opening van de nieuwe tentoonstellingen op 19 maart zal er een preview zijn van de documentaire, vanaf het DRAWING FRONT WEEKEND op 16 en 17 april zal de film in zijn geheel worden vertoont in de Kunstvereniging.

Internationale bekendheid
Bart Lodewijks (1972) maakt sinds 1999 lineaire tekeningen met schoolbordkrijt in volksbuurten en schrijft over wat er voorvalt tijdens het tekenen. Hij werkte onder meer met het S.M.A.K. in Gent (Moscou-Bernadette, 2008-2010; TRACK, 2012); Capacete, Rio de Janeiro (Mondriaan Fonds 2010, 2013); The Model, Sligo, Ierland (2012 t/m 2015) en Whitechapel Gallery, Londen (2014-2015). Ook werkte hij de afgelopen jaren in opdracht van de Vlaamse steden Ronse, Genk, Gent, Aalst, Brussel en Antwerpen. Via Emergent galerie (Veurne, België) maakt hij opdrachten in privéwoningen. Publicaties over zijn projecten komen tot stand in samenwerking met Roma Publications in Amsterdam (o.a. Onvergetelijke buurt, 2010, Het schiereiland van Vlaanderen, 2012). In opdracht van het Mondriaan Fonds (NL) schreef hij in 2014 het essay Heimwee naar krijt (over tekenprojecten in Vlaanderen en Rio de Janeiro) dat verscheen in de essay-reeks van het Mondriaan Fonds.

DRAWING FRONT
Drawing Centre Diepenheim heeft het initiatief genomen om het hedendaagse tekenen onder de aandacht te brengen. In de periode van februari t/m juni 2016 presenteren de Kunstvereniging en het Drawing Centre in samenwerking met 20 kunstenaarsinitiatieven in Nederland tentoonstellingen waarin het tekenen centraal staat. Op 19 maart openen twee groepstentoonstellingen in Kunstvereniging Diepenheim en Drawing Centre Diepenheim met Nederlandse en Belgische kunstenaars. Op 16 en 17 april 2016 zal in Diepenheim DRAWING FRONT WEEKEND plaatsvinden, een tekeningenmanifestatie voor liefhebbers van hedendaagse tekeningen. De krijttekeningen van Bart Lodewijks zijn hier een onderdeel van.

+ persbericht
+ infoblad

Credits

Documentaire
Griet Teck

Fotografie
A. Dikkers
Rik Klein Gotink