Archief
DENISE
NIJLAND

Dieren en de dood
Een groot deel van de bewoners in de omgeving van Diepenheim is boer. Veehouders hebben over het algemeen een nuchtere houding ten opzichte van de dood van dieren. De dood hoort er nu eenmaal bij, vooral als men veel dieren bezit. Stedelingen kijken daar in het algemeen heel anders tegenaan dan boeren.
Vaak wordt er van alles geprobeerd om het leven van het dier te verlengen. Bij hen is het dier meer als een vriend en een onderdeel van het gezin.
Denise Nijland zal beide kanten van deze dierenbeleving belichten. Wanneer wordt het dier een huisdier of gezelschapsdier en wanneer wordt het juist gebruikt als consumptiemiddel? En hoe gaan beide partijen om met de dood van het dier?
Het tweede project van curator Elias Tieleman was ‘Dieren en de dood’ van Denise Nijland. Met een fascinatie voor het opzetten van dode dieren onderzocht kunstenares Denise Nijland het proces van de slacht van varkens. Waar ligt de grens, wanneer is een varken nog een dier en wanneer is dat omgezet in het product vlees. Ze filmde tijdens het slachten bij de plaatselijke slagerij Kastelein, die nog als een van de weinige slagers in Nederland zelf slacht. Met het beeldmateriaal maakte ze een videomontage die werd getoond in het
Diepvrieshuis, een gerestaureerde oude voormalig ‘koelcel’, waar Diepenheimers een lade konden huren om hun bederfelijke waar koel te bewaren.
Naast de videomontage toonde ze een levensgrote foto van een dood biggetje. Op een van haar rondes door Diepenheim werd de kunstenares ontvangen op de varkensboerderij van de familie Olijdam. De medewerking van de Diepenheimers ondernemers aan dit project was bijzonder.
+ uitnodiging / digitaal
+ persbericht / press release
+ informatiebord
+ infoblad Kunstmoment









opening
























film in kleur

Credits
Curator
Elias Tieleman
Video
Denise Nijland
Fotografie
Rik Klein Gotink