Archief

 

Doorsneden Landschap

Broos (Zeger Reyers, Pietertje van Splunter) • Simcha Roodenburg • Paul Segers • QS Serafijn

Doorsneden Landschap is een kunstproject waarin het directe achterland van de snelweg en de vraag hoe de aanleg van de snelweg dit gebied heeft veranderd centraal staan. Met de aanleg van de snelweg A1 zijn historische landschappen en sociale structuren letterlijk doorsneden. Aan de basis van de kunstmanifestatie staat het onderzoek van Jeroen van Westen en Siebe Rossel. Beeldend kunstenaar Jeroen van Westen heeft een tiental locaties aangewezen, waar die doorsnijding nog steeds duidelijk zichtbaar en soms ook voelbaar is. Die locaties heeft hij betiteld als ‘weeffouten’. Die betiteling heeft niet louter een negatieve lading. Vanaf de snelweg bezien bieden deze plekken vaak een verrassend beeld op het oude landschap en op oude structuren, of zoals de kunstenaar het noemt ‘op het

leesbare landschap’. Historicus Siebe Rossel voorzag de tien locaties in zijn beschrijvingen van een historische context.

Naast de publicatie ‘Streekroman’ van QS Serafijn, leverde de manifestatie vier spraakmakende, tijdelijke kunstprojecten op, waaronder het houten vlot van Simcha Roodenburg in de Schipbeek, het project ‘Buren’ rondom de bleek van duo Broos in Enter, en ‘Station 03’ van Paul Segers in een weiland bij Enter.

Bij de kunstmanifestatie ‘Doorsneden Landschap’ is een publicatie verschenen met een inleiding van Gerda Brethouwer. Shinji Otani verzorgde de fotografie en Sepp Bader de vormgeving van deze publicatie.

+ uitnodiging

Simcha Roodenburg
A1-Locaties, Jeroen van Westen & Siebe Rossel

Credits

Opening
Dick Buursink

Fotografie
Broos e.a.