Archief

GROEPSTENTOONSTELLING

Drawing Centre Diepenheim opent

Kunstvereniging Diepenheim voegt vanaf 14 oktober 2011 een bijzondere locatie toe aan het culturele landschap in Nederland. Met de opening van Drawing Centre Diepenheim (DCD) is het eerste nationale centrum voor hedendaagse tekenkunst een feit.

Door tentoonstellingen, presentaties, masterclasses, een symposium en een reeks publicaties heeft Drawing Centre Diepenheim onder leiding van curator Arno Kramer sinds 2008 inhoudelijk al vorm gekregen. Nu is er een totaal gerenoveerd gebouw beschikbaar, specifiek geschikt voor het tonen van tekenkunst. Diepenheim is wereldwijd een van de weinige plekken waar tekenen als kwetsbare en ondergewaardeerde discipline onverdeelde aandacht krijgt.
De opening van DCD is ook het begin van het project KunstWerk, dat de historische kern van Diepenheim de komende jaren transformeert tot een nieuw cultureel hart met een (inter)nationale uitstraling. Een combinatie van moderne architectuur en gerestaureerd erfgoed, waar kunstenaars, inwoners en publiek elkaar ontmoeten.

Onder het motto Tekenend voor Diepenheim biedt DCD een omvangrijk openingsprogramma op diverse locaties, met werk van 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Curator Arno Kramer toont hiermee in een groot gebaar de ambitie van het Drawing Centre, als (inter)nationaal platform voor hedendaagse tekenkunst waar ook de grenzen van het tekenen worden opgezocht. Met dit eerste programma onder eigen dak laat Drawing Centre Diepenheim zien wat tekenen kan, mag en moet zijn.

Drawing Centre: Hans de Wit, rewire

Hoofdgebouw: Een Keuze / Hedendaagse Duitse tekeningen, met werk van: Martin Assig, Frank Badur, Irinia Baschlakow, Karoline Bröckel, Ingo Fröhlich, Anett Frontzek, Patrick Gabler, Hanna Hennenkemper, Gabrielle Jerke, Ulrich Kochinke, Jürgen Köhler, Astrid Köppe, Mark Lammert, Ute Litzkow, Thomas Müller, Dorothee Rocke, Hanns Schimansky, Nicole Schulze, Malte Spohr. Curator: Arno Kramer

Het Ottenhuis / Diepvrieshuisje: Peter Morrens, installatie

Maalderij: Anne-Marie Creamer, bewegende tekeningen, en Jochem van der Spek, interactieve installatie

Kelder Kunstvereniging: Hans Op de Beeck, getekende videofilm

Cultural Boxes: Ben Kruisdijk, tekeningen

+ uitnodiging

het gedicht ‘lijnen hechten’ van provinciedichter Dick Schlüter, gemaakt voor de opening van Drawing Centre Diepenheim