Archief

EVA
KOTÁTKOVÁ

Educational model

Iedereen heeft zijn eigen identiteit. De basis hiervoor wordt in de kinderjaren gelegd in het gezin waarin je opgroeit, de familie waarin je afkomstig bent, de school die je hebt bezocht. Elk met eigen gewoonten, regels, rituelen en patronen van wederzijdse afhankelijkheid.

Met de tentoonstelling ‘Educational model’ in Kunstvereniging Diepenheim zet Eva Kotátková (Praag, 1982) haar onderzoek voort naar de nabije omgeving en de rol van het individu hierin. In een serie geënsceneerde situaties haalt zij voorwerpen uit hun eigen natuurlijke omgeving en herschikt ze tot een nieuw geheel. De kunstenaar transformeert de tentoonstellingsruimte tot een educatieve omgeving bestaande uit diverse ruimten, ingericht met meubilair en voorwerpen die ons herinneren aan onze eigen schooltijd.

De bezoeker wordt door middel van een audiotour meegenomen op een rondgang door de verschillende ruimten en geconfronteerd met verschillende zienswijzen op educatie. Het positieve, vormende aspect, maar ook de restrictieve kanten ervan worden onder de loep genomen.

Voorafgaand aan de tentoonstelling vindt een workshop plaats waarin Eva Kotátková samen met kinderen uit Diepenheim poppen in de vorm van leerlingen en leraren maakt, evenals het decor. Hiermee worden de verschillende ruimten tot leven gebracht. In haar werk dat bestaat uit tekeningen, installaties, fotografie, audio- en videowerk onderzoekt Eva Kotátková het arsenaal aan ingesleten patronen en regels die ons beïnvloeden en ons gedrag bepalen als wij ons verhouden tot – of afzetten tegen – conventionele structuren. Kotátková creëert een nieuwe context en beschouwt haar eigen positie ten aanzien van dit onderwerp. Zij gaat uit van alledaagse verhalen en situaties, die zij evalueert, transformeert en uit hun context haalt en aanpast aan haar eigen persoonlijke ervaring en levensloop. Tegelijkertijd houdt ze zich bezig met het artistieke proces en de beeldtaal.

Eva Kovátková werd in 1982 geboren in Praag, in de Tsjechische Republiek, waar zij ook woont en werkt. Zij exposeert zowel in solo- als in groepstentoonstellingen in toonaangevende musea en galeries in Europa en de VS. In 2007 werd ze bekroond met de Jindrich Chalupecky Award voor jonge kunstenaars in Tsjechië.

+ uitnodiging

Credits

Fotografie
Rik Klein Gotink