Archief

JAN
FABRE
&
ILYA
KABAKOV

Een ontmoeting / Vstrecha

Een ontmoeting / Vstrecha is in februari 1997 in New York ontstaan naar een concept van Jan Fabre en Ylya Kabakov en werd geproduceerd door Galerie Satani in Tokyo, de Tokyo City Opera en Galerie Ronny van de Velde, Antwerpen. De kostuums van de vlieg en de kever werden door Jan Fabre ontworpen. De videofilm en kostuums worden getoond in de Rozeboomkamer, Grotestraat 31, Diepenheim.

Ter gelegenheid van deze Nederlandse première van de film verschijnt een boek met dezelfde titel. In deze Engelstalige publicatie, met een Nederlandstalige bijlage, is een groot aantal tekeningen opgenomen die Fabre en Kabakov in het kader van de film maakten, evenals samenspraak tussen beide kunstenaars en een tekstbijdrage van Marek Bartelik.

Jan Fabre maakte in Diepenheim in 1994 de installatie Het graf van de onbekende computer en een gelijknamige tentoonstelling in de Kunstvereniging Diepenheim.

De vertoning van Een ontmoeting / Vstrecha vindt gelijktijdig plaats met de tentoonstelling Jan Fabre, Engel und Krieger / Strategien un Taktiken in de nieuwe tentoonstellingsruimte van de Städtische Galerie in Nordhorn (D), Vechteaue 2.

De film bestaat uit twee delen, een ontmoeting van de als kever geklede Jan Fabre en de als vlieg geklede Ilya Kabakov in de kelder (het ondergrondse, het terrein van de kever) en een tweede ontmoeting tussen beiden op het dak (hoog in de lucht, in de biotoop van de vlieg) van een flatgebouw in New York.

De merkwaardige ontmoeting van de beide bijzondere artistieke persoonlijkheden, kreeg een directe weerslag in een ‘werkfilm’, die allereerst in Tokyo werd getoond als inleiding op een publiek gesprek/debat tussen beide kunstenaars over leven, kunst, natuur en wetenschappen. De film wordt nu, voor het eerst in Nederland, in de definitieve versie getoond, evenals de kostuums van de kever en de vlieg.
In de film zien en horen we de conversatie tussen de vlieg en de kever. Alhoewel elk zijn eigen taal spreekt (de kever in het Vlaams en de vlieg in het Russisch; de film is van Engelse ondertitels voorzien), is er toch sprake van een dialoog. Ze hebben het over het leven en de maatschappij, over de gelijkenissen tussen de wereld van de insecten en de kunst, etcetera.

Fabre (1958, Antwerpen):
Wat kevers zo interessant maakt is hun doodsdrift“.
Kabakov (1933, Dnjepropetrovsk – Oekraïne):
De vlieg is een symbool van de vrijheid.
De vogel, die vliegt gewoon, maar de vlieg verdwijnt“.

+ uitnodiging

Credits

Met dank aan
het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Beeldende Kunst en Musea te Brussel
Oda en Pierre Akkermans
Tijs Visser

Fotografie
Tijs Visser