Archief

MIRKA
FARABEGOLI

God made me funky

Mirka Farabegoli is één van de genomineerden voor AanZet! 2010. Beeldende kunstprijs voor startend talent in Gelderland en Overijssel. De tentoonstellingen van de drie andere genomineerden Emilio Novani (de latere winnaar van AanZet! 2010), Damian Kapojos en Henk Lammers zijn respectievelijk te zien in AkkuH in Hengelo, CBK Gelderland in Arnhem en Kunstenlab in Deventer. De kunstenaars zijn afgestudeerd aan één van de ArtEZ academies. De kunstenaar met de meest veelbelovende tentoonstelling wint de geldprijs van € 4.000,-. Bovendien krijgt de winnaar de gelegenheid om zijn of haar werk te exposeren in Stichting outLINE te Amsterdam. Saxion Hogescholen verstrekt een van de genomineerden een kunstopdracht voor de eigen kunstcollectie (gewonnen door Mirka Farabegoli).

Mirka Farabegoli was nog maar net terug van een lang verblijf in Bolivia toen zij in maart voor AanZet! aan de slag ging in Diepenheim. Als artist-in-residence werkte Mirka in Cochabamba, Bolivia mee aan een grote muurschildering. Muurschilderingen zijn in grote delen van Zuid-Amerika een belangrijke kunstuiting. De motieven refereren vaak aan de geschiedenis van het land en zijn maatschappijkritisch van aard. Denk bijvoorbeeld aan het werk van Diego Rivera.

In Bolivia leerde Mirka de rijke cultuur van het land kennen en zag zij vele muurschilderingen. In haar werk verwerkt zij die indrukken in het gebruik van kleurrijke maskers en kostuums die tijdens het carnaval en zelfs bij voetbalwedstrijden worden gedragen. Zo maakte zij een tekening van een voetballer in actie, wiens gezicht schuil gaat achter een veelkleuriger masker. De voetballer is geen voetballer meer, maar wordt een karakter in het grote verhaal van Mirka Farabegoli.

In haar werk gaat Mirka Farabegoli uit van de menselijke figuur, verhuld achter maskers en gewaden. Gasmaskers bijvoorbeeld, of de gewaden met puntvormige kappen die de Nazarenos in Spanje dragen tijdens de heilige week voor Pasen. (Niet te verwarren met de gewaden van de Klu Klux Klan). Ook zijn haar figuren vaak getooid met hertengeweien die lijken te verwijzen naar attributen uit een sjamanistische cultuur. Het zijn elementen uit het dagelijkse leven die verwijzen naar een wereld parallel aan de realiteit, een wereld vol fantasie, religie, legenden en volksverhalen.

In de maanden maart en april werkte Mirka Farabegoli in haar gast-atelier aan nieuw werk voor de tentoonstelling God made me funky in de Kunstvereniging Diepenheim. Daar presenteert zij vanaf 1 mei groot formaat tekeningen op papier, installaties van kleinere tekeningen en een grote muurschildering.

+ uitnodiging
+ zaaltekst met plattegrond
+ uitnodiging rondleiding

+ uitnodiging groepstentoonstelling 12.09 tm 01.11.2009 in CBK Apeldoorn

+ uitnodiging prijsuitreiking

Opening

De winnaar van AanZet! 2010, Emilio Novani, ontving als prijs een geldbedrag en een solotentoonstelling bij Stichting outLINE in Amsterdam. Zie het persbericht van outLINE voor meer informatie.

prijsuitreiking

Credits

Fotografie
Rik Klein Gotink