Archief

FILIP
JONKER

Harvest

Genomineerde (en latere winnaar) van AanZet! 2006/2007

Bij binnenkomst in Diepenheim valt de argeloze bezoeker iets vreemds op. Op een stuk weiland voor het idyllisch gelegen huize Peckedam staat een bouwwerk dat wel wat aan een schoorsteen doet denken. Zo een van baksteen, gedecoreerd met reliëfs van verspringende stenen, zoals je nog wel ziet op de oude Twentse textielfabrieken. Wat is hier aan de hand?

De ‘schoorsteen’ lijkt grote ronde balen hooi uit te braken. Of zakken de balen er juist in? De nieuwsgierig geworden bezoeker wordt middels een bordje doorverwezen naar de tentoonstelling Harvest van Filip Jonker. Daar staat een machinerie die zojuist lijkt te zijn stilgelegd. Een transportband verdwijnt in een ruimte onder de vloer. Ook hier liggen hooibalen. Het werk roept vele vragen op. Een ervan is: wat verbindt de beide werken?

Filip Jonker is een van de genomineerden voor AanZet! 2006/2007, kunstprijs voor startend talent in Oost-Nederland. De tentoonstellingen van de drie andere

genomineerden Bart Jansen, Nel Kamphuis en Roger van Hout zijn respectievelijk te zien in Kunstcentrum Hengelo, Kunstenlab te Deventer en CBK Gelderland (Arnhem). Saxion Hogescholen verstrekt een van de genomineerden een kunstopdracht voor de eigen kunstcollectie. De prijsuitreiking is op vrijdag 25 mei 2007 om 16.00 uur in het Stadhuis van Deventer.

Aanmoediging, uitdaging en bekroning
AanZet! is een unieke kunstprijs. Een werkperiode én een solotentoonstelling vormen voor de startende kunstenaars een echte uitdaging en een belangrijke eerste stap. De kunstenaar met de meest veelbelovende tentoonstelling wint de geldprijs van € 2.500,-.

AanZet! 2006/2007 is onderdeel van het A1-project, een gezamenlijk programma van drie beeldende kunstinstellingen langs de A1: Kunstenlab in Deventer, Kunstvereniging Diepenheim en Kunstcentrum Hengelo.

+ uitnodiging
+ persbericht
+ prijslijst

+ programma prijsuitreiking
+ juryrapport
+ afscheid Arno Kramer

+ verslag AanZet! 2006/2007

prijsuitreiking

jaarvergadering Kunstvereniging Diepenheim

Credits

Fotografie
Henk Kamperman e.a.