Archief

MEIKE
MARTIJN

IN ORDER TO ATTRACT her - your - MALE ATTENTION

Genomineerde AanZet! Beeldende kunstprijs voor startend talent in Oost-Nederland 2011

“Soms ben ik een lichaam(sdeel) en soms ben jij datzelfde lichaam(sdeel), maar wanneer wie wat is weet ik niet. Daardoor bevinden wij ons in hetzelfde schuitje; ik ben dan wel de maker van het werk maar ik onderga het werk ook. Net als jij. Tegelijkertijd worden wij als toeschouwers verbonden door de tekst, want ik zeg het je eerlijk: dat zijn vaak mijn gedachten…
Ik teken lichamen en delen van lichamen, die op een fragmentarische manier met elkaar hetzelfde stuk papier delen. Ze spelen rollen in een nader te bepalen verhaal en delen hun interpretatie die van de tekst.”

Meike Martijn

“Meike Martijn onderzoekt mannelijkheid en vrouwelijkheid. In een intrigerende fotoserie doet ze een poging om een man te ontdoen van zijn mannelijkheid. Ze hijst hem op tafel en fotografeert hem in vrouwenkleding als was hij een medisch object. Zijn geslacht is centraal in beeld. Meike is zelf in beeld, balancerend op een stoel om zijn penis af te dekken.
In een video brengt ze mascara aan op haar beenharen. Op de muur naast de monitor hangt een e-mail waarop iemand reageert op haar vraag wat ze vrouwelijk vindt. Het antwoord luidt: ‘mascara’.
Er zijn tekeningen waaronder één met de tekst ‘Ik ben het lichaam dat onder me ligt’ en aan de muur hangen repen papier: ‘How to become a gayman’.
Het werk is de neerslag van een zoektocht die nog niet geëindigd lijkt te zijn en die meer vragen oproept dan antwoorden geeft. De installatie intrigeert, er spreekt gedrevenheid uit.”

Uit het juryrapport ‘Nominatie kunstprijs AanZet! 2011’

AanZet! nadert de fase van ‘Bekroning, waarin de vier genomineerde jonge kunstenaars hun werk zullen tonen tijdens solo-exposities in Heino (Wouter Johan van Leeuwen in Museum de Fundatie / Kasteel het Nijenhuis), Zutphen (Janina Schipper via Museum Henriëtte Polak in een locatie aan de Stationsweg / Stationsplein), Enschede (Annie Kwakkel in 21rozendaal) en Diepenheim (Meike Martijn bij Kunstvereniging Diepenheim).

Belangrijke eigenschap van AanZet! is de betrekkelijke luwte die er wordt geboden aan de deelnemende kunstenaars. Vast onderdeel van de prijs is een werkperiode van vier maanden, waarin de kunstenaars zich in alle rust kunnen voorbereiden op hun tentoonstelling. Daarbij krijgen zij regelmatig feedback van de jury, bestaande uit Julia van Mourik (redacteur, curator, directeur Lost & Found) en de beeldend kunstenaars Jan Rothuizen en Berend Strik.

Op zondag 5 juni vindt de officiële finissage plaats in Museum Henriëtte Polak in Zutphen. Prijswinnaars worden dan bekendgemaakt. Naast een geldprijs van € 4000,- voor de winnaar wordt er door Saxion aan één van de kunstenaars een kunstopdracht verleend voor een van de locaties van Saxion.

+ genomineerden AanZet! 2011

Credits

Fotografie
Rik Klein Gotink