Archief

BART
NIJSTAD

inner horse

Bart Nijstad creëerde tijdens zijn werkperiode bij Drawing Centre Diepenheim een gestaag groeiende tentoonstelling die bestaat uit tekeningen, schilderijen, muurschilderingen en performances. Nijstad experimenteert met verschillende manieren om zijn artistieke werkproces en de toepassing van tekenen daarin met bezoekers te delen.

Het hoofd van Bart Nijstad is een opslagplaats voor stripverhalen, filmscènes, schilderijen en andere beeldfragmenten. Hij probeert deze complexe chaos te structureren en te doorgronden door te tekenen. De flarden van herinneringen die tijdens zijn tekensessies min of meer onbewust op papier verschijnen, vormen de basis voor schilderijen en muurschilderingen.

Tijdens zijn werkperiode bij het Drawing Centre gaat Nijstad op zoek naar alledaagse taferelen in Diepenheim om het wonderlijke archief in zijn hoofd verder aan te vullen. Daar brengt hij twee werelden samen: het aardse en banale waar zijn stoffelijke moeder hem gebaard en gevoed heeft, en het spirituele waar een gedroomde moeder met een reptielenhoofd hem waarschuwingen stuurt en dingen laat ervaren die onuitsprekelijk zijn.

Het werk van Nijstad roept een gevoel van ongemak en ontregeling op. Hij toont ons figuren die niet bestaan of zouden moeten bestaan. Maar door zijn interpretatie worden het beelden waarin werkelijkheid en fictie samensmelten tot een humoristische, absurde en soms groteske weergave van ons dagelijks leven. Nijstad schetst een wereld met innig knuffelende hagedissen, een volk van robot-ridders, en paarden die in mensen veranderen (of andersom).

Periode I:
Tentoonstelling in ontwikkeling
6 oktober t/m 19 november 2023

Van 6 oktober t/m 19 november 2023 is Drawing Centre Diepenheim iedere vrijdag t/m zondag geopend van 12:00 tot 17:00 uur.

Tijdens deze eerste periode kun je de ontwikkeling van de tentoonstelling live volgen en in gesprek gaan met Bart Nijstad, zo krijg je een inkijk in het artistieke werkproces van de kunstenaar.

Periode II:
Voltooide tentoonstelling
25 november 2023 t/m 14 januari 2024

Van 25 november 2023 t/m 14 januari 2024 is Drawing Centre Diepenheim iedere woensdag t/m zondag geopend van 12:00 tot 17:00 uur.

Tijdens deze tweede periode is de tentoonstelling voltooid en kun je het eindresultaat van de werkperiode komen bewonderen.


Credits

Video
Stein Boon

Fotografie
Tessa Wiegerinck

Ontwerp
Sinds1416