Archief

EIKO
ISHIZAWA

IT' STIMETO LE AVEEM OTIONS*

De wijze waarop de Zen-filosofie naar de wereld kijkt, verschilt wezenlijk van de manier waarop de westerse cultuur dat doet. De Japanse kunstenares Eiko Ishizawa legt in haar tentoonstelling enkele belangrijke verschillen bloot.

Liefde en angst zijn emoties die in ons leven de grootste invloed hebben op onze waarneming van de wereld. Zij beheersen ons en leggen ons begrenzingen op die onze waarneming beïnvloeden. Eiko: ‘Onze waarneming van de werkelijkheid brengt nu eenmaal altijd beperkingen met zich mee, waaraan we niet kunnen ontsnappen. Misschien wordt het tijd gewoon te genieten van het moment’.

In haar installatie stapelt zij bonken natte klei op elkaar. Elke stapel vertegenwoordigt een persoon, die zich onderscheidt door een plant op zijn hoofd. Samen met een danser geven zij uitdrukking aan het thema ‘liefde en angst binnen menselijke relaties’.

* De titel van de tentoonstelling (‘it’s time to leave emotions’) geeft aan hoe je door openbreken van woorden een totaal andere lezing van deze zin veroorzaakt. Misschien geeft de opengebroken zin wel een andere betekenis aan het bekende….

+ uitnodiging

Credits

Curatoren
Hanne Hagenaars
Heske ten Cate

Fotografie
Rik Klein Gotink

Video
Jasper de Bruin