Archief

JAN
VAN
MUNSTER

Solotentoonstelling

Energie is het centrale thema in het werk van Jan van Munster: als natuurkundige kracht, berekenbaar en controleerbaar én aks neer gevoelsmatig benaderde bron van leven en vruchtbaarheid. Energietegenstellingen als licht/donker, warmte/koude en compressie/expansie zijn daarvan de zichtbaar en voelbaar gemaakt verschijningsvormen. Daarnaast gebruikt Jan van Munster niet direct waarneembare vormen van energie zoals magnetisme en radio-acitiviteit.

Grote bekendheid heeft Jan van Munster verworven met het gebruik van licht, dat ook veelvuldig in opdrachtsituaties werd toegepast zoals in het Stadhuis/Muziektheater in Amsterdam en in de Schouwburg van Rotterdam.

In de jaren tachtig voerde Jan van Munster twaalf ‘Warmte-installaties’ uit, bestaande uit in de ruimte gespannen ijzerdraden die via een sterke energiebron zichtbaar werden als opvallende, roodgloeiende lijnen. Deze warmte-installaties werden onder andere opgesteld in Fort Asperen, het Musée d’Art Moderne in Parijs en in de Vleeshal te Middelburg.

In tegenstelling hiermee ontstonden enkele ‘IJstafels’, waarin een compressor juist een sterke koude produceert, die de luchtvochtigheid in de vorm van ijskristallen op de objecten doet neerslaan. In Diepenheim was een recent ‘ijsobject’ van Jan van Munster te zien, Noli me tangere (1990).

Naast de werken waarin sprake is van steeds opnieuw opgewekte energie, in de vorm van licht, warmte of koude, werkt Jan van Munster de laatste jaren aan objecten waarin de energie tot rust gekomen lijkt. Het graniet en de overige steensoorten, die hij nu veelvuldig als materiaal gebruikt, vormen de gestolde resultaten van een eeuwenlange krachtsinspanning van de aarde. In deze objecten treedt binnen het thema energie in het werk van Jan van Munster een verschuiving op van het ter plekke optredende en daarvoor bevattelijke natuurkundige proces, naar de mysterieuze oerkracht, die het leven op aarde bepaalt en die zich in de steen verzameld heeft.

De tentoonstelling in Diepenheim laat een gevarieerd aantal recente objecten zien. Een diaprogramma geeft een overzicht van het werk van Jan van Munster.

+ bulletin recto / verso
+ uitnodiging

Zie ook opening tentoonstellingsgebouw.