Archief
GROEPSTENTOONSTELLING
Junior Beeldende Kunst Prijs 2005
Floor Adams • Laura D’Ors Vilardebó • Jolien Former • Aline Keller • Rachel Koolen • Linda Nieuwstad • Julie van der Scheer • Florian Schroiff • Sil van der Woerd
Floor Adams (ABKV, Arnhem)
Floor Adams maakt animatiefilms waarin met veel aandacht, fantasie en gevoel voor humor wordt ingegaan op ‘kleine’ onderwerpen als een kind dat tekent. In de tentoonstelling is ouder werk van Floor te zien: korte, bondige filmpjes waarin een idee snel en precies wordt uitgewerkt.
Laura D’Ors Vilardebó (AKI, Enschede)
Op haar eindexamen toonde Laura heel divers werk waarin steeds haar Spaanse achtergrond doorklinkt. In een eenvoudige keuken zingt en danst een oude Spaanse vrouw. Zij wordt begeleid door een man op gitaar. ‘Karaoke’ maakt de (Nederlandse) beschouwer pijnlijk duidelijk dat de levenslust en vitaliteit die deze mensen uitstralen in onze streken ondenkbaar zijn.
Jolien Former (CABK, Zwolle)
Op haar eindexamen toonde Jolien onder meer een stellingkast in zwarte lijnen. Een sculptuur als een tekening in de ruimte. Haar werkwijze is onderzoekend met nadruk op het maakproces en de materiaalkeuze. De betekenis ontglipt je, het maakt haar werk des te intrigerender.
Aline Keller (ABKV, Arnhem)
In haar korte films wordt de beschouwer meegevoerd in een bijna sprookjesachtig landschap dat zich schijnbaar in Noordelijke streken bevindt. Een vinger wijst naar een vlinder. De grootsheid van de natuur dringt zich aan je op in de details.
Rachel Koolen (AKI, Enschede)
Op haar eindexamen toonde Rachel Koolen een video in twee delen. Gelijktijdig ziet de beschouwer dat wat gezien wordt en de persoon die ziet. Het resultaat is een intrigerende analyse van het waarnemen als handeling.
Linda Nieuwstad (AKI, Enschede)
Een landschap van gestileerde vrouwenlijven in uitdagende poses. Daardoorheen slingert een spoorlijn met rijdend treintje. De machinist draagt een pakje van dezelfde stof als de vrouwen in het landschap. Op ironische wijze speelt Linda Nieuwstad met de verhoudingen tussen man en vrouw.
Julie van der Scheer (ABKV, Arnhem)
Een schilderij als venster op de wereld. In haar schilderijen speelt Julie van der Scheer met dit idee. De blik van de beschouwer wordt echter ogenblikkelijk belemmerd door grijze luxaflex. Het realistische onderwerp wordt een abstracte compositie.
Florian Schroiff (AKI, Enschede)
Met kartonnen dozen bouwde Florian zijn eigen ‘Dokter Florian Museum’. De dozen doen denken aan het onderkomen van een dakloze. In de door het karton gedempte binnenwereld van het ‘museum’ bieden de werken zicht op de wereld daarbuiten. Een wereld gekleurd door de inzichten en visie van ‘Dokter Florian’ zelf.
Sil van der Woerd (ABKV, Arnhem)
In de 3D-computeranimatie Swim toonde hij een intrigerende nieuwe wereld waarin voorwerpen, getekende en echte mensen door de kosmos zweven. Helaas moest Sil afzien van deelname aan de tentoonstelling vanwege een vervolgopleiding in de Verenigde Staten waar hij zich verder gaat bekwamen in de animatietechnieken.
De Junior Beeldende Kunst Prijs overschrijdt grenzen…
…provinciegrenzen om precies te zijn. Voor het eerst sinds de instelling van de Junior Beeldende Kunst Prijs door de provincie Overijssel komen de genomineerden niet alleen van de twee Overijsselse kunstacademies. Dit jaar wordt ook het Gelderse talent bij deze aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars betrokken.
De afgelopen jaren nomineerde de jury, naar aanleiding van hun eindexamenexpositie, een aantal jonge kunstenaars die vervolgens werden uitgenodigd om hun werk te tonen in de Kunstvereniging Diepenheim. De kunstenaar met het meest veelbelovende werk werd beloond met de prijs. Daarnaast nodigde het CBK-Deventer op eigen initiatief één van de genomineerden uit voor een werkperiode in een gastatelier en een tentoonstelling in het Kunstenlab.
De provincies Gelderland en Overijssel werken nauw samen op het gebied van kunst en cultuur, hetgeen een goede aanleiding vormde om van de prijs een ‘Overijsselse en Gelderse Junior Beeldende Kunst Prijs’ te maken. Een wel erg lange naam vonden de participanten, die bovendien niet erg prettig in het gehoor ligt. Daarom wordt op de drie deelnemende kunstacademies een prijsvraag uitgereikt voor een nieuwe aansprekende naam voor de prijs. Op de opening van de tentoonstelling wordt de nieuwe naam bekendgemaakt.
Zoals gezegd verandert de prijs bovendien van opzet. Het wordt een prijs in drie fasen. Begin juli van dit jaar bezocht een onafhankelijke jury bestaande uit voorzitter Hanne Hagenaars (hoofdredacteur Mr. Motley), Elizabeth de Vaal (beeldend kunstenaar) en Gijs Assmann (beeldend kunstenaar) de eindexamenexposities van de AKI te Enschede, de CABK, Zwolle (de voormalige academie Constantijn Huygens) en de ABKV, Arnhem. Zij nomineerden de jonge kunstenaars die nu exposeren in de Kunstvereniging Diepenheim. De drie meest veelbelovende onder hen worden door het samenwerkingsverband A1 – dat bestaat uit het Kunstenlab in Deventer, het Kunstencentrum Hengelo en de Kunstvereniging Diepenheim – uitgenodigd voor een werkperiode in een gastatelier. Met het werk dat daar tot stand komt, richten zij in elk van de instellingen een tentoonstelling in. De jury maakt op basis van het nieuwe werk dat hier getoond wordt opnieuw een keuze. De jonge kunstenaar met het werk dat het meest veelbelovend wordt geacht, ontvangt uiteindelijk de prijs, een geldbedrag van 2500 euro.
+ uitnodiging
+ persbericht
+ prijslijst
+ reglement
+ juryrapport
+ persbericht genomineerden en nieuwe naam: AanZet!