Archief

REMY
JUNGERMAN

KABRA: Descendants Exchange

Remy Jungerman (1959, Moengo, Suriname) maakt objecten. In zijn werk combineert hij de verschillende culturele werelden waarin hij leeft. De atmosfeer van zijn werk refereert aan zowel het modernisme uit de vorige eeuw als de esthetiek van rituelen van winti en de marroncultuur.

Aanleiding voor de presentatie is de nationale herdenking en de viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 (‘150 jaar de ketenen verbroken’) in 2013.

Voor de tentoonstelling Kabra: Descendants Exchange (nazatenuitwisseling) toont Remy Jungerman een tafel van 1,7 × 7 meter. De KABRA TAFRA (rituele vooroudersmaaltijd) zal ingericht worden door de wintipriesteres Nana Efua en zal worden opgedragen aan de voorouders van twee families. De door

Jungerman verzamelde objecten hebben een symbolische relatie tot de families van de raadspensionaris van Nederland Rutger Jan Schimmelpenninck (1761–1825) uit Diepenheim en Kapitein Broos (1821–1880), een Surinaamse onafhankelijkheidsstrijder. De installatie laat zien hoe twee figuren, die in ons gedeelde verleden tegengestelde opvattingen vertegenwoordigden, via hun nazaten gekoppeld kunnen worden. Op deze manier maakt Remy Jungerman het gedeelde slavernijverleden bespreekbaar.

+ uitnodiging
+ persbericht
+ infoblad
+ flyer

opening

optreden Kotomisi-dansers en Stedeker Daansers tijdens Kunstmoment, 20 oktober 2013

Credits

Curatoren
Gijs Assmann
Hanne Hagenaars

Fotografie
Rik Klein Gotink
Agnes Booijink

Video
Antonio Jose Guzman