Archief

CECILE
VAN
DER
HEIDEN

La Reine s'amuse

De uitgesproken, getekende en geschilderde beelden in het werk van Cecile van der Heiden (Amersfoort 1951) werden tot voor kort gemaakt op een drager van onder meer perspex. Op haar laatste tentoonstellingen bij De Expeditie en bij Serieuze Zaken, beide in Amsterdam, was dit nog te zien.

In het meest recente werk zijn de beelden niet meer gevangen in een kader, maar komen ze los van het traditionele platte vlak. Uit plastic dat met pigment op kleur is gebracht, worden vormen gegoten die als zelfstandige constellaties aan de muur hangen, in een afwisseling van heftige bewegingen en stille gebaren. Ze lijken spontaan te ontstaan tijdens het gietproces, maar het kleurenpalet wordt met grote precisie gekozen, de beweging wordt zorgvuldig gestuurd en op het juiste moment tot stilstand gebracht. Speelsheid en vitaliteit gaan in deze werken hand in hand met monumentaliteit.

Cecile van der Heiden maakt ook ‘gebonden’ werk, zoals lampen, tafelkleden, poefs – en speciaal voor deze tentoonstelling – een editie vlaggen, alle met eenzelfde kleurenrijkdom. Met directheid en durf, actie en reactie verlegt Cecile van der Heiden iedere keer weer haar grenzen.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar het vijftienjarig bestaan van de Kunstvereniging, maar ook – indirect – naar het vijfentwintigjarig ambtsjubileum van koningin Beatrix. Een van de onderdelen van de tentoonstelling is een troonzaal voor Hare Majesteit.

De inrichting van de tentoonstelling is bedacht door Frans Haks, oud-directeur van het Groninger Museum.

De eerste contacten van de Kunstvereniging Diepenheim met Cecile van der Heiden dateren uit 1989. In dat jaar was zij één van de deelnemers van de tentoonstelling Aanzichten, waarin acht kunstenaars even zoveel plekken in en rondom Diepenheim een ander aanzicht gaven. In 1991 ontwierp en organiseerde zij een feestdag ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van de Kunstvereniging. Deze dag vond plaats op 31 augustus, de ‘oude koninginnedag’, die gevierd werd op de verjaardag van koningin Wilhelmina.
Verleden jaar maakte ze voor de Kunstvereniging een editie van vijftien kleurrijke werken met de titel Smooth on Diepenheim.

In het kader van het negenhonderd jarig bestaan van Diepenheim bedacht ze een project, waarvoor de bewoners van verschillende buurten torens ontwierpen en uitvoerden. Deze buitengewone torens zijn te vinden in Diepenheim zelf en in het buitengebied.