Archief

Maaike
Kramer

The Unbalancing Act

Maaike Kramer (NL, 1986) kijkt naar de wereld met het besef dat alles voortkomt uit ideeën. Elk idee is door een mens bedacht en heeft daarmee een fictieve inslag. Door een idee meermaals te tekenen probeert Kramer het fictieve, de vrijheid die in een tekening zit, te vertalen naar objecten die een bestaansrecht hebben. In die beweging van fictie naar realiteit neemt ze de twijfel en onzekerheid mee. The Unbalancing Act van Maaike Kramer is een totaalervaring. De fysieke werken in de tentoonstellingsruimte, het spel van audio en de schetsen in het kunstenaarsboek van Maaike brengen een gelaagd verhaal dat met alle zintuigen te ervaren is.Malrestanten

Bij de tentoonstelling maakten dichter en schrijver Maarten van der Graaff, theatermaker Tom Dello en radiomaker Dennis Gaens de audioproductie Malrestanten. De vertwijfeling die in de betonnen sculpturen in de tentoonstelling zichtbaar is, komt ook naar voren in de stroom van gedachten en geluiden in de audio. Maarten van der Graaff en Tom Dello weten een extra literaire laag over de tentoonstelling te leggen.

Ben je benieuwd naar de complete audioproductie? Hieronder kun je ‘Malrestanten’ beluisteren. Of kom in Diepenheim tussen het werk van Maaike luisteren!


Over The Unbalancing Act

Maaike Kramer (NL, 1986) is bij uitstek een kunstenaar die het tekenen in haar artistieke praktijk op een bijzondere manier inzet en verkent. De tekening loopt als een leidraad door haar werk: vanaf het bedenken van het werk, naar de vertaling daarvan naar ruimtelijke vormen, tot aan notities op de muur.

Voor Drawing Centre Diepenheim maakte Kramer voor het eerst meerdere grote teken-sculpturen die een relatie met elkaar en de ruimte aangaan. De plaatsing van de werken is specifiek bepaald door de ruimte waarin zij zich bevinden, het werk toont de mogelijkheden en de beperkingen van de ruimte.

In tekeningen kun je onderzoeken, uitgummen, nogmaals opzetten. Kramer gebruikt in haar tekeningen poëtische associaties en observaties of reflecties op eerder gemaakt werk. De tekeningen liggen aan de basis van het ruimtelijke werk en zijn onderdeel van het uiteindelijke werk.

De verschillende fasen van het idee, van het tekenen, zijn in het werk terug te lezen. De harde realiteit van een in beton gegoten sculptuur openbaart de zoekende hand tijdens het tekenen en alle mogelijkheden die in de sculptuur besloten lagen. Het spanningsveld tussen het fictieve en onbegrensde van een tekening en de realiteit van maat, gewicht en balans komt tot uiting in het werk.

In The Unbalancing Act bevraagt Kramer de verwachtingen van de ruimte, van een tentoonstelling, en van een materiaal. Het is een verhaal over de spanningslijn tussen opbouwen en omvallen en tussen het tweedimensionale en driedimensionale. De tekeningen zijn hierbij de verbindende factor tussen maker en publiek, maar dragen niet alle antwoorden in zich. De betekenis van het verhaal wordt overgelaten aan de toeschouwer, maar de geest van de maker lijkt te zijn blijven hangen in de ruimte.

Kunstenaarsboek Maaike Kramer

Zaterdag 7 mei presenteert Maaike Kramer samen met Kevin Nieuwenhuijs haar kunstenaarsboek. Deze publicatie is een aanvulling op de tentoonstelling, hierin vind je onder andere het werkproces voorafgaand aan de tentoonstelling: je kijkt mee in het schetsboek van de maker. Het boek is vanaf 7 mei te koop bij Drawing Centre Diepenheim, op locatie of online via de webshop.

Film

Credits

Ontwikkeling
Maaike Kramer

In dialoog met
Huib Haye van der Werf

Op uitnodiging van
Nanette Kraaikamp

Vertaling
Lisa Holden

Fotografie
Rik Klein Gotink
Tessa Wiegerinck
Maaike Kramer

Film
Drijver Films

Audio Malrestanten
Maarten van der Graaf
Tom Dello
Dennis Gaens

Met dank aan
Mondriaan Fonds
Provincie Overijssel
Gemeente Hof van Twente

Stichting Stokroos
Stichting Kunst en Cultuurbevordering Nederland
Saint-Gobain Weber Beamix