Archief

MIEK
ZWAMBORN

Mina, reconstructie van een decennium

Naar aanleiding van een gevonden herbarium uit 1864, dat is samengesteld door een anoniem echtpaar op huwelijksreis, maakt beeldend kunstenaar en schrijver Miek Zwamborn een expositie waarin zij hun verhaal vertelt. Aan de hand van het document maakt zij een ruimtelijke installatie, waarin de bezoekers worden meegenomen in een reconstructie van de reis van de plantenverzamelaars ‘J.J. van G.’ en ‘Mina’ die zij, voornamelijk langs de Rijn, aflegden. In de installatie komen hun herinneringen, de entourages waarop deze betrekking hadden, de liefde voor elkaar en hun gezamenlijke liefde voor het verzamelen naar voren.

In de installatie neemt Zwamborn diverse werken van andere kunstenaars op die naar het vastleggen van de natuur verwijzen of dit fenomeen onderzoeken. Werken van Sjoerd Buisman, Ruth van Beek, Rutger Emmelkamp, Anne Geene, Koen Hauser, Eva-Fiore Kovacovsky, Naan

Rijks, herman de vries, Yeb Wiersma, Ton Zwerver en enkele stukken uit privé- en museumcollecties zoals een serie bezoarstenen, een versteende bliksemschicht, een prent van een Hollandse ijsberg en een terrarium met wandelende bladen zullen onderdeel zijn van de tentoonstelling.

In het werk van Miek Zwamborn spelen landschap en geschiedenis een belangrijke rol. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, reisverslagen, landkaarten en sporen die in het landschap besloten liggen, pluist zij bestaande verhalen na. Dit materiaal, dat zowel uit taal als uit beeld bestaat, wordt ondergebracht in kabinetten, teksten, fotografie en ruimtelijke werken.

Verschillende media lossen elkaar af tijdens het vertellen; een foto neemt de plek in van een gedicht; een collage verwordt tot film en een tekening transformeert in een handeling.

+ uitnodiging
+ infoblad

Credits

Curatoren
Gijs Assmann
Hanne Hagenaars

Fotografie
Rik Klein Gotink