Archief

DAVID
SCHEIDLER

Multiple Perception

Genomineerde (en latere winnaar) van AanZet! 2009

David Scheidler is één van de genomineerden voor AanZet! 2009 Beeldende kunstprijs voor startend talent in Gelderland en Overijssel. De tentoonstellingen van de twee andere genomineerden Seppe Ovink en Judith Reintke zijn respectievelijk te zien in AkkuH in Hengelo (het voormalige Kunstcentrum Hengelo) en het CBK Gelderland in Arnhem. De vierde genomineerde, Sven Stratmann, kon helaas wegens ziekte niet langer meedoen aan AanZet!

De kunstenaars zijn afgestudeerd aan één van de ArtEZ academies. De kunstenaar met de meest veelbelovende tentoonstelling wint de geldprijs van € 4000,-. Bovendien krijgt de winnaar de gelegenheid om zijn of haar werk te exposeren in Stichting outLINE te Amsterdam (zie het persbericht van outLINE bij de solotentoonstelling van winnaar David Scheidler). Saxion verstrekt één van de genomineerden een kunstopdracht voor de eigen kunstcollectie.

De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 29 mei 2009 om 16.00 uur in het Kunstenlab te Deventer. Bij deze gelegenheid wordt tevens de publicatie gepresenteerd. U ontvangt hierover nog nadere informatie.

AanZet! Beeldende kunstprijs voor startend talent in Overijssel en Gelderland wordt dit jaar voor de vierde maal uitgereikt. Hoe zou het de eerste drie winnaars van AanZet! vergaan zijn? Om hiervan een indruk te krijgen is van 9 mei t/m 7 juni 2009 in het Kunstenlab te Deventer een kleine overzichtstentoonstelling te zien met recent werk van de eerste drie winnaars Linda Nieuwstad (AanZet! 2006), Filip Jonker (AanZet! 2007) en Kim Habers (AanZet! 2008).

AanZet 2009 is onderdeel van het A1-project, een gezamenlijk programma van drie beeldende kunstinstellingen langs de A1: Kunstenlab in Deventer, Kunstvereniging Diepenheim en AkkuH in Hengelo.

Stad en land heeft David Scheidler afgelopen naar zwart-wit-tv’s. Waarschijnlijk hebben de meeste mensen hun toestel lang geleden al aan de straat gezet. Een enkeling had er nog één op zolder staan en was bereid deze aan de kunstenaar af te staan.

In de kelder van Kunstvereniging Diepenheim hangen een stuk of twintig van deze oude toestellen in verschillende kleuren en afmetingen aan kabels. Op al deze tv’s bewegen witte lijnen in een verschillend ritme en in een ander patroon. Wat je ziet is de visuele weergave van het geluid dat elke tv maakt. Beste bezoeker, neem plaats op de bank en laat u biologeren door het beeld en overspoelen door deze bijzondere compositie van geluid. Het draait in het werk van David Scheidler allemaal om geluid. Of beter gezegd, om het zichtbaar maken van geluid. Draaitafels, harde schijven van computers, bandrecorders en zwart-wit-tv’s. Oude en nieuwe technologie worden door de kunstenaar getransformeerd tot installaties, interactieve projecties en sculpturen. Het resultaat is een tentoonstelling die een lust is voor het oog en voor het oor.

Zie ook foto’s atelierbezoeken.

+ uitnodiging
+ persbericht

+ uitnodiging prijsuitreiking
+ persbericht prijsuitreiking

prijsuitreiking

Credits

Fotografie
Rik Klein Gotink e.a.