Archief

DUBBELTENTOONSTELLING

Nabeelden & No reason to get excited !!!

Renie Spoelstra • Hans Lemmen

Met een dubbeltentoonstelling van twee uitgesproken tekenaars neemt het reguliere programma van Drawing Centre Diepenheim, na de succesvolle opening van dit eerste centrum voor hedendaagse tekenkunst in Nederland, een aanvang. Renie Spoelstra en Hans Lemmen transformeren de beide presentatieruimtes in het Drawing Centre tot twee verschillende werelden.

De keuze om tekeningen van Renie Spoelstra en Hans Lemmen als tweede tentoonstelling in het Drawing Centre Diepenheim te tonen is uiteraard gebaseerd op de individuele kwaliteit van het werk van beide kunstenaars, en laat ook zien dat zij hun weg hebben gevonden in persoonlijke ideeën en concepten en die hebben uitgewerkt in een eigen stijl en handschrift. Zij zijn uitgesproken tekenaars, waarbij het werk van Hans Lemmen soms wel als een visueel dagboek is te zien. Zijn geladen tekeningen zijn absurde, bizarre werelden waarin hij de mens, het dier, het landschap en soms elementen als huizen en boten met elkaar laat botsen tot een oorspronkelijk beeld ontstaat dat zich onderscheidt door lichte vervreemding in de figuren. De combinaties van die onderwerpen in een compositie en de gekozen techniek.

Renie Spoelstra gaat veel letterlijke uit van een fragment uit de ons omringende wereld, ook de natuur, maar geeft er door hij uitermate intensieve manier van tekenen in het zwart een mysterieuze draai aan. Je denkt te zien wat je ziet, maar weet niet altijd hoe de letterlijke verhoudingen liggen. Een rand van een bossage is soms zo donker dat het soms spooky oogt. Door de erg grote formaten lijk je bijna in die plekken te kunnen verdwijnen. Spoelstra onderscheid zich dus in haar visie op het landschap maar vooral in de strikt persoonlijke uitwerking daarvan in dat gekozen fragment uit het grotere geheel.

Arno Kramer

Nabeelden

Renie Spoelstra (1974, Drachten) neemt in haar enorme houtskooltekeningen fragmenten uit de ons omringende wereld als uitgangspunt. Door haar intensieve manier van tekenen in diep doorwerkt zwart geeft zij haar werk een mysterieuze draai. Een rand van een bosschage wordt zo donker getekend dat het bijna spookachtig oogt. Mede door de grote formaten lijk je als beschouwer geheel te kunnen verdwijnen in haar wereld.

No reason to get excited !!!

Het werk van Hans Lemmen (1959, Venlo) is als een visueel dagboek. Zijn geladen tekeningen zijn absurde, bizarre authentieke werelden waarin hij mens, dier, landschap en elementen als huizen en boten visueel met elkaar laat botsen tot een oorspronkelijk en vervreemdend beeld ontstaat. Ook in zijn werk zit een mysterieuze onderlaag die zich niet direct laat duiden. De tekeningen van Hans Lemmen zijn kleiner van formaat, maar niet minder monumentaal van karakter.

+

opening

Credits

Curator
Arno Kramer

Mede mogelijk gemaakt door
Ter Steege Bouw, Rijssen

Fotografie
Rik Klein Gotink