Archief

GROEPSTENTOONSTELLING

Overijsselse Junior Beeldende Kunst Prijs 2004

Mark Beerens • Birte Henselmans • Chantal Kleine • Ayuk Kuperus • Floor van Slochteren • Josine Timmer • Robert Witt

De Overijsselse Junior Beeldende Kunst Prijs wordt op zaterdag 27 november voor de derde maal uitgereikt. De prijs, een geldbedrag van € 2500,00, wordt uitgereikt aan de jonge kunstenaar van wie het werk uitsteekt boven het gemiddelde en dat als verwachtingsvol naar de toekomst kan worden gekenschetst.

De schilderijen van Mark Beerens zijn groot van formaat en monumentaal van karakter. Figuratie en abstractie gaan hier hand in hand. Op een van zijn werken kijkt een vrouwenfiguur, gekleed in een groen jasje en met een vreemde rode hoed, de beschouwer op indringende wijze aan. Zij lijkt te worden doorboord door ronde witte ‘gaten’ in het beeld. Het werk heeft de titel ‘Annunciatie’, hetgeen de bezoeker achterlaat met de vraag wat deze vrouw ons aankondigt.

De bezoeker op het eindexamen van Birte Henselmans kon plaatsnemen in een bioscoopstoel en kijken naar ‘Cinema Birthé’. Zij filmde onder meer een enigszins verloederd woongebouw waarvan de architectuur deed vermoeden dat het ergens in het voormalige Oostblok staat. Met oog voor detail legde de kunstenares die zaken vast die iets vertellen over het leven dat zich achter de vensters afspeelt.

In een verder lege ruimte toonde Chantal Kleine een groot, wit podium. Op het randje zat, enigszins verloren, een klein groen pluizig wezentje met een peervormig lijfje en met rudimentaire armpjes en beentjes. In het voorportaal lagen minstens even bizarre, maar ook aandoenlijke figuurtjes als het ware opgeslagen. Het leek alsof ze erop wachtten om, net als het groene wizentje binnen, eindelijk de catwalk te mogen betreden.

Ayuk Kuperus toonde op haar eindexamen onder meer een metershoge ruimte waarvan de wanden werden gevormd door knipsels in rood papier. Wie de ruimte betrad, waande zich door de rode kleur en het reliëf van het knipselwerk in oosterse sferen. Tegelijk riep het werk associaties op met Oudhollands knipselwerk, dat hier echter geheel was ontdaan van zijn truttigheid. Een intrigerende combinatie. Voor de tentoonstelling in de Kunstvereniging realiseert Ayuk een geheel nieuw werk.

Floor van Slochteren nodigde de beschouwer uit om plaats te nemen in haar kleurrijke fantasielandschap met vreemde groeisels en in bonte kleuren. Een landschap dat doet denken aan de sprookjeswereld uit ‘The Wizard of Oz’. Gezeten op een bankje kan de beschouwer in de Kunstvereniging kijken naar een video van een bizar tweegesprek met de kunstwereld als onderwerp.

Josine Timmer is een waar tekendier. Op haar eindexamenexpositie toonde zij tientallen tekeningen in drie kleine ‘kabinetten’. Haar werk is overwegend figuratief en haar motieven zijn veelal afkomstig uit haar nabije omgeving. Een bavianenkop. een vogeltje, portretten, een eenvoudig suikerpotje, alles kan tot onderwerp dienen. In de Kunstvereniging toont zij een selectie van haar tekeningen.

Robert Witt toonde op zijn eindexamen onder meer een installatie in de discostijl uit de jaren zeventig met in de hoofdrol een wasmachinetrommel. De lampjes, het glitter en de felle kleuren van deze installatie vormden een sterke tegenstelling met een andere installatie, bestaande uit een armoedig uitziend hutje. Een blik in het interieur deed vermoeden dat hier allerlei zaken werden voorbereid die het daglicht niet konden verdragen.

+ uitnodiging recto / verso