Archief

 

Parkscapes A1

Stichting G.A.N.G. • Matthijs Bosman • Wouter Klein Velderman • Peter Stel • Mirjam de Zeeuw

De kunstmanifestatie Parkscapes A1 is georganiseerd door Kunstenlab, Kunstcentrum Hengelo en Kunstvereniging Diepenheim. Deze manifestatie startte op 18 september met een sfeervolle en bijzondere presentatie van de resultaten van het onderzoek naar de snelweg als parallelle wereld door de kunstenaars van Stichting G.A.N.G. In Wit-Russische sferen werd bij P Vundelaar (Apeldoorn-Deventer) de Russisch-Orthodoxe kapel, die symbool staat voor een pleisterplaats voor de altijd langs de snelweg reizende CARboys (autohandelaren), ingewijd door aartspriester Theodoor van der Voort.

Geïnspireerd door de onderzoeksresultaten hebben vier Nederlandse kunstenaars de snelweg A1 tussen Apeldoorn en de Duitse grens tot een tijdelijke verblijfplaats gemaakt. Op 7 oktober is hun werk gepresenteerd.

Matthijs Bosman, Hangplek – P Struik (Rijssen-Lochem)
Wouter Klein Velderman, Gezicht op vrachtwagenmodel – P De Poppe (grens Duitsland)
Peter Stel, Reality Check – P Bolder (Lochem-Rijssen)
Mirjam de Zeeuw, Pièce de milieu (versie I) – P De Poppe (grens Nederland).

De publicatie Parkscapes A1 toont de vijf kunstwerken, bevat een inleiding van Cornel Bierens en een beschouwing van prof. ir. Jan Brouwer. Henk Hengeveld van ingenieursbureau Tauw geeft zijn visie op de infrastructurele kant van de A1.

+ folder
+ persbericht talkshow
+ Cornel Bierens, De weg en de kunst

+ A1-zone projectplan 2005-2008
+ projectomschrijving A1-project (2005)

+ Car Boys, podcast door Melle Smets
Peter Stel, Reality Check

Credits

Fotografie
Bob Bakker e.a.