Archief

GROEPSTENTOONSTELLING

Rockin' Art

Don van Vliet (Captain Beefheart) • Anton Corbijn • Rudy Trouvé • Bram Vreven • André Manuel & Adri Karsenberg

Van zaterdag 25 augustus tot en met zondag 9 september 2001 was in de Kunstvereniging Diepenheim de tentoonstelling Rockin’ Art te zien. De leden van de Diepenheimse band Krang openden Rockin’ Art met een performance. Een videoregistratie hiervan was later in de tentoonstelling te zien. Daarna volgde een optreden van de Belgische performer, dichter en musicus Frans Josef Goof. Hij bracht Jazzno Trauma ten gehore een stuk dat speciaal voor Rockin’ Art werd geschreven.

Daarnaast vond op 1, 7 en 8 september 2001 het festival Rockin’ Art plaats. Het concept van Rockin’ Art werd ontwikkeld door het Cultureel Centrum Sint-Niklaas in België. De Kunstvereniging Diepenheim nam als enige in Nederland de tentoonstelling over.

De centrale figuur in zowel het festival en de tentoonstelling was Don van Vliet In de jaren ‘60 en ‘70 was deze vooral bekend onder de artiestennaam Captain Beefheart. Captain Beefheart and the Magic band maakten experimentele rockmuziek. Aan het begin van de jaren tachtig hield Beefheart de muziek voor gezien en weidde zich geheel aan het schilderen.

Op de tentoonstelling Rockin’ Art waren vele expressionistische schilderijen en tekeningen van Don van Vliet te zien. Naast het werk van de meester zelf waren er ook portretten van Van Vliet, gefotografeerd door de beroemde popfotograaf Anton Corbijn, geluidssculpturen van Bram Vreven en schilderijen van Rudy Trouvé en Adri Karsenberg, evenals een videowerk van André Manuel en Adri Karsenberg.

Hoewel het werk van deze kunstenaars stilistisch zeer van elkaar verschilt, is hun overeenkomst dat zij alle behalve in de beeldende kunst ook actief zijn in de muziek. Bram Vreven is opgeleid als jazzmuzikant; ritme en geluid zijn een wezenlijk onderdeel van zijn sculpturen. Rudy Trouvé speelt in diverse bands, waaronder Dead Man Ray die optrad op het festival Rockin‘ Art. Adri Karsenberg is drummer van de Krang. André Manuel is naast cabaretier, zanger en tekstschrijver van deze band.

Op 1 september gaven de Belgische Bands Stiller en Zolar een optreden. Dit alles vond plaats in de tuin van de Kunstvereniging.

De optredens op 7 en 8 september vonden plaats op het centrale plein in Diepenheim. Op 7 september traden op DAAU (Die Anarchistische Abend Unterhaltung), Stanza Crew en Zolar, Dead Man Ray met onder andere Rudy Trouvé en Tom Barman. De dag daarna beet Frans Josef Goof het spits af, gevolgd door Krang, daarna The Shavers, De Kift, Gary Lucas en Josef van Wissen. Kevin Coyne sloot de avond af.

Het bezoekers aantal van de tentoonstelling was boven alle verwachtingen; in twee weken tijd bezochten maar liefst 736 mensen de tentoonstelling. Helaas vielen de bezoekersaantallen van het festival tegen. Hetgeen naar onze mening voor een belangrijk deel te wijten was aan de zeer slechte weersomstandigheden.

+ dubbelflyer
+ persbericht
+ lijst met werken

Credits

Fotografie
Ruben Keestra
Udo Prinsen