'

Archief

DRIE
KUNSTENAARS
OP
LOCATIE

Sterlocaties

Anita Groener • Jan van Munster • Cornelius Rogge

Ook dit jaar staat Diepenheim in de herfstvakantie weer geheel in het teken van Kunstmoment. Van do 21 t/m zo 31 oktober is er in galerieën, winkels, huiskamers en achtertuinen weer een veelzijdig aanbod aan beeldende kunst te zien. Vanzelfsprekend is ook Kunstvereniging Diepenheim van de partij.

Dit jaar is er naast de tentoonstelling in de Kunstvereniging ook werk te zien op een aantal Sterlocaties. In de tuin van de Kunstvereniging, op het terrein van De Pol en aan de Broenshof vindt u werk van Cornelius Rogge. Anita Groener maakte een tekeningeninstallatie in het Ottenhuis aan de Raadhuisstraat en Jan van Munster exposeert werk in het Diepvrieshuis, eveneens aan de Raadhuisstraat.

Anita Groener
In het oude Ottenhuis maakt Anita Groener in het kader van Drawing Centre Diepenheim een tekeningeninstallatie speciaal voor Kunstmoment. Deze tekeningeninstallatie is één van de Sterlocaties. Haar wandvullende tekeningen zijn opgebouwd uit stromen van lijnen en stippen die samenkomen,

uit elkaar gaan of zich versmelten tot een werveling waarin al dan niet herkenbare vormen opdoemen of verdwijnen. Schematische voorstellingen van wegen, gangen en bossen verwijzen in het werk van Anita Groener naar een doorreis. Zij beschouwt deze motieven als ‘overgangsplaatsen’, die refereren aan de marges en het tijdelijke karakter van het hedendaagse leven. Tegelijkertijd stelt haar werk vragen over hoe het ’thuis-zijn’ en ‘ontheemd-zijn’ ons als mensen bepaalt.

In haar tekeningen en schilderijen richt Anita Groener zich op het zogenaamde ‘kantelmoment’, een moment van twijfel waarin alles nog open is. Bijvoorbeeld wanneer iemand een weg afstaart of zijn blik een donker woud in laat gaan. Een onzeker, dynamisch moment, waarin een object of gemoedsgesteldheid uit het lood geslagen is en in een andere toestand raakt. Dat wat voorheen bijzonder was, wordt gewoon en iets dat vertrouwd was wordt onbekend (en omgekeerd).

Anita Groener werd geboren in Veldhoven. Zij woont en werkt in Dublin, Ierland. Haar werk bevindt zich in vrijwel alle belangrijke collecties van musea en particulieren in Ierland.