Archief

GROEPSTENTOONSTELLING

The principle of least effort

 Feiko Beckers • Chen Yi-Fei • Charlott Markus • Milena Naef • Diana Scherer • Mickey Yang

‘The principle of least effort’ is een concept dat veronderstelt dat mensen evenals machines de weg van de minste weerstand kiezen. Een logica die terug te vinden is in menselijk gedrag evenals in functies van machines of ontwerpprocessen. De groepstentoonstelling verkent hoe artistieke strategieën op deze wetmatigheid reageren. Zo zijn er sculpturen die schijnbaar machinale mechanismen inzetten voor het nabootsen van menselijk gedrag of wordt er gebruik gemaakt van efficiënte productietechnieken van waaruit nieuwe materialen en objecten ontstaan. Maar wat lijkt op de weg van de minste weerstand blijkt in de artistieke praktijk

een zoektocht naar frictie (Charlott Markus, Milena Naef), weerbarstige processen (Dianna Scherer, Mickey Yang) en absurde uitkomsten (Feiko Beckers, Chen Yi-Fei). 

Zo blijken kunstenaars de weerstand juist op te zoeken en stellen ze deze logica op de proef. In The principle of least effort spelen werken met ons idee van ‘oplossingen’ en ‘functionaliteit’. Ze geven nieuwe invulling aan de vraag ‘Wat is de makkelijkste weg’? Van de omgang met ons menselijk lichaam tot het beheersen van de natuur. De tentoonstelling ‘The principle of least effort’ toont een geheel andere uitkomst van de weg van de minste weerstand.

+ uitnodiging
+ persbericht / press release
+ infoblad

opening

Credits

Curator
Alexandra Landré

Fotografie
Rik Klein Gotink
Ton Besling