Archief

GROEPSTENTOONSTELLING

Traumraum

Sebastiaan Schlicher • Charlotte Schleiffert • Karen Sargsyan • Lenneke van der Goot • Stan Klamer • Rozemarijn Westerink

In de herfst van 2016 toont Drawing Centre Diepenheim een tentoonstelling waarin de wonderlijke subjectieve werelden van tekenende beeldend kunstenaars centraal staan. Tegenwoordig zijn er veel kunstenaars die fantasievolle werelden creëren, van surrealistisch en sprookjesachtig, tot rauw of geheel abstract. De realiteit van alledag lijkt in eerste instantie in dergelijke werken te worden ontvlucht, maar is wel degelijk voelbaar en zelfs gedeeltelijk daarop gebaseerd. 

In deze tijd van versnelling en informatieve overkill is de behoefte zich terug te trekken in een eigen verhaal en alternatieve werelden, niet zozeer een vorm van romantisch escapisme waarbij de kunstenaar zich afkeert van de werkelijkheid, als meer een noodzakelijke artistieke manier van zoeken naar persoonlijke alternatieven om met de werkelijkheid om te gaan. In deze

persoonlijke zielenroerselen zijn dan ook vele herkenbare elementen en archetypische verschijnselen uit het collectieve geheugen te ontdekken.

Het zijn vaak tekeningen die vertellen van gepersonifieerde mythes, herinneringen of fantasieën, soms met een theatraal karakter. Hoewel in films en andere nieuwe media, via digitale trucages onderhand alles mogelijk is, gebruiken veel beeldend kunstenaars nog steeds alleen het tekenmateriaal en dus hun handwerk, om tot de verbeelding van dergelijke “nieuwe werelden” te komen. Het tekenen lijkt zich met zijn intieme en directe hoofd-hart-hand-connectie juist goed te lenen om kwetsbaarheid en twijfel, die voortkomen uit de belevingswereld van het individu, om te zetten in een geheel eigen parallelle wereld. In de tentoonstelling zal zowel het traditionele tekenen op papier als ook het werken met papier als sculpturale mogelijkheid te zien zijn.

+ uitnodiging / digitaal
+ persbericht / press release
+ infoblad
+ prijslijst
+ infoblad Kunstmoment

opening

Credits

Curator
Nanette Kraaikamp

Fotografie
Rik Klein Gotink