Archief

GEERT
VOSKAMP

Uit de krant

Tachtig etsen naar aanleiding van foto’s uit de Volkskrant van 2012.

Tentoonstelling in het Ottenhuis, in het kader van KunstWerk Diepenheim 2014: de tentoonstelling is een bijdrage van Kunstvereniging Diepenheim aan de feestelijke opening van het nieuwe Cultuurcentrum Herberg de Pol in het centrum van Diepenheim.

Gefascineerd door de beelden en opmaak van kranten begon tekenaar Geert Voskamp met het maken van etsen gebaseerd op persfoto’s die situaties op portretten weergeven van zeer uiteenlopende nieuwsbericht uit 2012. Zo zijn er bijvoorbeeld etsen van Assad en Poetin, maar ook Rutte en Wilders die door de tuinen van het Catshuis lopen tijdens de kabinetscrisis.

Naast de etsen van persfoto’s die de basis vormen van de tentoonstelling laat Voskamp de herkomst van het beeld niet onbehandeld: de krant zèlf. De opmaker van een krant speelt volgens de kunstenaar een beetje ‘Mondriaan’: schuiven met rechthoeken, vierkanten en lijnen binnen een vast stramien van horizontalen en verticalen om zo tot een pakkend geheel te komen. Als men het krantenstramien handhaaft en de tekst weglaat levert dat een mooie abstracte compositie op. De geprinte etsen langs de wanden zijn op die manier, als op krantenpagina’s zonder tekst, gerangschikt. Alleen het beeld is dus overgebleven.

+ uitnodiging
+ toelichting

Credits

Fotografie
Nick Nikijuluw e.a.