Archief

MARIA
GERDWILKER

where the magic happens

Een witte vorm zweeft in de ruimte en lijkt er bijna te groot voor. Het werk is imposant – je kunt er alleen voorzichtig langslopen – en domineert de ruimte. Acht driehoeken worden uitgelicht door schijnwerpers. Een taart met acht stukken? Een podium? Een voetstuk? De cirkels van licht zijn gericht op lege vlakken. Zijn de hoofdrolspelers al vertrokken of moet de show nog beginnen? De werken staan als artiesten opgesteld achter een gordijn in de andere ruimte, alsof ze wachten op hun grote entree.

Eén tentoonstelling – één tentoonstellingsgebouw – twee ruimtes
samen verbonden tot een geheel
where the magic happens

Maria Gerdwilker (Duitsland, 1984) is een van de zes kandidaten die zijn genomineerd voor AanZet!, de beeldende kunstprijs voor startend talent in Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland) en sinds kort ook het aanpalende Münsterland.

Het sculpturale werk van Maria Gerdwilker ontstaat in het moment en vormt een speelse omgang met vaak eenvoudige materialen. De tentoonstelling where the magic happens die zij samenstelde tijdens haar werkperiode van drie maanden in Diepenheim, toont een installatie, waarbij haar tijdelijke woonplaats als inspiratiebron diende. Maria Gerdwilker creëerde zo een eigen wereld, die in de verte doet denken aan het circus. Zij is daarbij bijzonder geïnteresseerd in herinnering, die zij in vorm heeft vervat. Ze probeert daarin het moment te

vangen, voordat er iets gaat gebeuren. In Drawing Centre Diepenheim staat een deel van de door haar vervaardigde objecten letterlijk ‘backstage’ te wachten op het grote moment waarop ze in de spotlights zullen treden.

Andere jonge kunstenaars die deelnemen aan AanZet! tonen hun solo-exposities in Heino (Katje Kottmann in Museum De Fundatie / Kasteel Het Nijenhuis), Zutphen (Sarah Bijlsma in Museum Henriëtte Polak) en Enschede (latere winnaar van AanZet! 2012 Jan Mensen – zie videoportret – in 21rozendaal). Sebastiaan Cornelis van Leeuwen van Daalen en Johannes Langkamp exposeren in de Stadthausgalerie in Münster. Beiden hebben zich op deze tentoonstelling voorbereid in respectievelijk Emsdetten (Galerie Münsterland) en Schöppingen (Künstlerdorf Schöppingen).

+ uitnodiging
+ infoblad

+ juryrapport longlist
+ toelichting werken longlist
+ juryrapport shortlist

+ uitnodiging prijsuitreiking

+ uitnodiging Enschede
+ uitnodiging Heino
+ uitnodiging Münster
+ uitnodiging Zutphen

Credits

Video
Matthijs Kippers & Rogier van Marle

Fotografie
Rik Klein Gotink