Archief

SUZAN
DRUMMEN

Solotentoonstelling

Bij een feestelijke gelegenheid als het 15-jarig jubileum van de Kunstvereniging hoort natuurlijk een feestelijke tentoonstelling. Beeldend kunstenaar Suzan Drummen maakt doorgaans schilderijen, installaties en werk in de openbare ruimte, waarbij het kijken zelf en het genieten van het kijken voorop staan. Ze maakt voor de Kunstvereniging Diepenheim een feestelijke installatie van glimmende materialen, een waar feest voor het oog.

Een interieur is doorgaans niet in één oogopslag te vangen. Het vereist beweging. Je moet erin rondlopen, eens naar buiten kijken en je ogen laten glijden over de wandvlakken. Bij het verkennen van een ruimte doen we dit automatisch. Bij het bezoeken van een tentoonstelling gaan we op eenzelfde wijze te werk. Daarbij richten we onze blik bovendien op de voorwerpen in die ruimte.

In het werk van Suzan Drummen komen beide manieren van kijken samen. Op een organische en haast vanzelfsprekende manier probeert zij grip te krijgen op

het interieur en maakt ons deelgenoot van een onderzoekende blijk door in de ruimte sporen achter te laten. Zodra we binnenkomen, openbaart deze ruimte zich daardoor nadrukkelijker. Ze is toegedekt en versierd alsof er iets te vieren valt. Alles glimt, glinstert en blinkt. Het is een weldadige verzameling van glas, spiegels en glimmende steentjes. Een soort edelkitsch, waarbij is toegegeven aan primitieve impulsen en meisjesachtige speelsheid. Is het een commentaar op heersende noties als goede smaak en diepzinnige kunst?
Een antwoord op die vraag is niet makkelijk te geven. Het werk van Suzan Drummen laat zich niet onder één noemer brengen en lijkt steeds te hinken op twee benen. Zo zien we bijvoorbeeld verstilde plekken van slordig in elkaar geplakte glimfrutsels die met een haast serene zorgvuldigheid zijn neergelegd.
Misschien moet het werk gezien worden als één groot schilderij, als een buitengewone kijkervaring, waar in toegewijd wordt gespeeld met licht en donker, open en dicht, glimmend en dof, ruimhartig en intiem.

+ uitnodiging
+ persbericht
+ persbericht lezing