‚Äč

Drawing Centre Diepenheim (sinds 2008) vindt zijn oorsprong in de rijke historie van voorgangers Galerij 1881 (1981-1990), Beeld-en-Route (1983-1990) en Kunstvereniging Diepenheim (1990-2021).

In 1981 werd de eerste kunstinstelling voor professionele beeldende kunst in Diepenheim opgericht: Galerij 1881, gevestigd in het voormalige Raadhuis van Diepenheim. Tien jaar later ontstond daaruit Kunstvereniging Diepenheim, een presentatie-instelling die ruim dertig jaar bestaan heeft en gevestigd was in het huidige Drawing Centre aan de Grotestraat.

De rijke tentoonstellingsgeschiedenis van de Kunstvereniging heeft Diepenheim als locatie voor toonaangevende hedendaagse beeldende kunst in Nederland op de kaart gezet. Ook de kunstenaarstuinen en kunstwerken in de openbare ruimte hebben aan dit beeld bijgedragen. De aanwezigheid van de Kunstvereniging in Diepenheim leidde tot het ontstaan van twee grote museale tentoonstellingslocaties, een werkplaats, ateliers, een theaterzaal en logeerplekken. Diepenheim is daardoor uitgegroeid tot een bruisende kunstlocatie, bekend en geliefd in heel Nederland en (ver) daarbuiten.

In 2008 ontstond Drawing Centre Diepenheim onder de vleugels van de Kunstvereniging naar initiatief van Arno Kramer, in 2011 kreeg dit initiatief een eigen tentoonstellingsgebouw. In 2021 is de Kunstvereniging onder artistieke leiding van Nanette Kraaikamp getransformeerd tot Drawing Centre Diepenheim met als locatie Grotestraat 17. Op de schouders van het eigen culturele erfgoed gaat Drawing Centre Diepenheim de toekomst in als een kunstpodium dat zich specialiseert in tekenkunst, om van meerwaarde binnen het veld van kunst en cultuur te zijn en van betekenis voor de maatschappij.

De dertigjarige tentoonstellingsgeschiedenis van Kunstvereniging Diepenheim is te vinden in het online archief. De Tuinen vormen het voortlevende erfgoed van Kunstvereniging Diepenheim.